Читај ми!

Ђерлек: Неће више бити дуплираних лекова, е-рецепт издаваће и лекари у приватном сектору

И лекари у приватним здравственим установама моћи ће ускоро да издају е-рецепте и да се са државним интегришу у један информациони систем, рекао је за РТС државни секретар у Министарству здравља доктор Мирсад Ђерлек. То значи и да грађани који се лече у приватним клиникама више неће морати да носе копије медицинске документације са дијагнозом и прописаним лековим изабраним лекарима у домовима здравља да би им издали електронске рецепте.

Министарство здравља наставља са дигитализацијом, од заказивања прегледа, превентивних прегледа, до е-картона.

"Е-рецепт проширујемо са изабраног лекара на специјалисте и повезаћемо са приватним сектором како бисмо имали униформни систем када су рецепти у питању", рекао је Мирсад Ђерлек.

У Србији је, према речима државног секретара, регистровано око 168 здравствених установа као што су опште и специјалне болнице и око 1.900 других здраствених субјеката као што су поликлинике и ординације.

"На овај начин имаћемо много бољу увид шта се и колико прописије, јер се то одражава и на квалитет лечења. Ми до сада нисмо имали увид у то шта прописују лекари у приватном сектору", објашњава Ђерлек.

Државни секретар наглашава да се на тај начин не залази у ситем плаћања.

"Не смемо оптеретити државу већ са истом количином новца. Наш здраствени ситем је изузетно скуп и морамо да се уклопимо у оно шта добијамо из буџета. Остаће исто само са оним установама са којима је Републички фонд склопио уговор, и ту ће бити бесплатно подизање лекова, тамо где није потписан пацијент ће сносити терет плаћања. Ово ће бити пробни балон чија је сврха пре свега за добробит пацијената. Лекар у приватној пракси неће више дуплирати лекове, већ ће имати увид и дати само ону терапију која је потребна", рекао је Ђерлек.

Крајњи циљ је да дође до интеграције државног и приватног сектора, али то је, ддаје, изузетно скуп процес.

"Има пуно приватних субјеката, а ми немамо увид шта се преписује, видећемо да ли су неки лекови с правом прописани или има злоупотреба, и на тај начин ћемо остварити и уштеде", рекао је државни секретар у Министарству здравља.

Следећи пројекат, када је реч о дигитализацији у здравству је е-картон како би увид у ток лечења имали и лекари у приватном и у државном сектору.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара