Читај ми!

Пашалић: Малолетнички бракови отварају пут за трговину људима

Заштитник грађана Зоран Пашалић упозорио је на штетност малолетничких бракова јер, како је рекао, укидају многа права деце, пре свега на безбрижно детињство, образовање и здравље. Нагласио је да такви бракови неретко представљају опасност да деца постану жртве трговине људима, а некада имају и трагичан исход.

Пашалић је подсетио на случај девојчице из Београда која је преминула услед тешког вишемесечног физичког насиља које је, по доласку у кућу свог малолетног ванбрачног партнера у Смедеревској Паланци, трпела од његових родитеља, наводи се у саопштењу.

Како је додао, институција заштитника грађана је у вези са тим случајем по сопственој иницијативи покренула поступак контроле законитости и правилности рада надлежних органа.

Према речима Пашалића, највише забрињава што се родитељи оба детета нису противили склапању те малолетничке ванбрачне заједнице.

"Зато је неопходна стална едукација и деце и породица, нарочито у неформалним насељима у Србији, о штетности малолетничких бракова по живот, здравље и будућност детета. Деца се морају заштитити од сваког злостављања, а дечији брак и дечија ванбрачна заједница не смеју бити ничија традиција", рекао је Пашалић.

Пашалић наводи да је у поступку контроле утврдио да малолетница није била на евиденцији Центра за социјални рад Смедеревска Паланка нити да је пријављивана тамошњој полицији све до 30. децембра 2021. када је преминула, а свекар и свекрва ухапшени због физичког насиља и злостављања које је имало смртни исход.

У саопштењу се указује на то да је омбудсман утврдио да је девојчица из Београда и да су је супругови родитељи, по доласку у њихову кућу у Смедеревски Паланку, тешко физички злостављали осам месеци што је на крају и проузроковало њену смрт.

Породица њеног малолетног ванбрачног партнера се налази на евиденцији ЦСР Смедеревска Паланка и има седморо деце, од којих је њих четворо након хапшења родитеља смештено у хранитељске породице и одређени су им привремени старатељи, а троје је смештено код деде где се и даље налазе, напомиње се у саопштењу.

Заменица Заштитника грађана за права детета Јелена Стојановић је подсетила да је по новом закону омбудсман постао посебно тело које се стара о заштити и унапређења права детета и да обавља послове независног известиоца у области трговине људима у чијем опусу рада ће бити и питање раних.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво