Читај ми!

Чекајући воду – да ли ће мештани три книћка села пре угледати Годоа

Tри деценије, 47 кућа у книћанским селима Вучковица, Забојница и Сумуровац немају воду. Мештани кажу да су потписали уговор са крагујевачким водоводом и платили прикључак, али га нису и добили. Да би проблем мештана био решен, у водоводу кажу да Општина Kнић треба да плати око 400.000 евра.

Још 1995. године месне заједнице Драгобраћа, Забојница и Дубрава са крагујевачким водоводом закључиле су уговор о удруживању средстава и изградњи црпне станице и резервоара Липе. Иако су, како тврде, прикључак платили, поједини домаћини воду нису добили.

Бојан Нешић из Забојнице истиче да је највећи проблем бунар који је пресушио. "Имао сам и паприку и краставце, све сам то баталио", додаје Нешић.

Предраг Милетић из Вучковице каже да се његова деца купају код баке и деке у Ђуриселу. "То је треће село одавде, удаљено неких седам-осам километара. Доле перемо веш."

Воду за пиће купују, сналазе се како знају и умеју, а најтеже је, кажу, за стоку, од које многобројни домаћини живе.

"Сваки дан из бунара, односно са извора, узимамо око 10.000 литара воде да бисмо наопојили краве. Питамо се само шта ће се десити када пресуши", каже Милан Парезановић из Забојнице

Милан Милићевић из истог села наглашава да ће краве морати да прода пошто-пото, уколико градска вода ускоро не стигне.

Према уговору, крагујевачки водовод урадио је хидротехничку инфраструктуру, на коју су, кажу, прикључена домаћинства која су поднела захтев.

Пошто Горња Вучковица, Забојница и Сумуровац нису одмах имали могућности, није урађен пројекат, па је 47 кућа остало без воде, објашњава председник МЗ Вучковица Радослав Зимоњић.

Да би проблем мештана био решен, у водоводу кажу да Општина Kнић треба да плати око 400.000 евра.

Небојша Јаковљевић, директор ЈKП "Водовод и канализација" Kрагујевац, наводи да је потребно да се постојећи резервоарски простор прошири за 200 метара кубних, да се изгради недостајућа водоводна мрежа и прибави нова опрема.

Најважније је да се изгради нова трафостаница, јер постојећи капацитети не омогућавају прикључење нових пумпи, истиче Јаковљевић.

Покренут је и поступак на суду, а на мештанима је да докажу да су платили прикључак, јер у архиви водовода та евиденција не постоји.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво