Читај ми!

Комесаријат: "Олуја" никад неће бити заборављена

Комесаријат за избеглице и миграције Србије саопштио је да за почињене злочине над невиним цивилима у "Олуји" нико није одговарао, те да је клима непријатељства остала непромењена, а остваривање права Срба из Хрватске готово онемогућено.

И овог августа Србија се са тугом сећа етничког чишћења Срба из Хрватске током акције "Олуја" 1995. године, наводи Комесаријат.

У саопштењу се наводи да Србија није и неће заборавити протеривање 200.000 сународника са земље на којој су вековима живели, као ни смрт 1.700 невиних људи, у и после акције "Олуја", и више од 700 оних који су у тој акцији нестали и чија је судбина непозната и после скоро три деценије.

"За почињене злочине над невиним цивилима у 'Олуји' нико није одговарао, клима непријатељства остала је, нажалост, непромењена, а остваривање права Срба из Хрватске готово онемогућено. У Хрватску се враћају ретки, и то најчешће они који желе да живот заврше на родној земљи", истиче Комесаријат.

Наглашава да се Србима протераним из Хрватске и даље не признају њихова имовинска и друга права, није им обновљена уништена имовина, није враћено одузето пољопривредно земљиште.

"Република Хрватска није спровела ни Уставни закон о правима националних мањина којим се Србима гарантује пропорционална заступљеност и запошљавање у органима државне управе, полицији, правосуђу и другим јавним институцијама, нису исплаћене пензије...", каже се у саопштењу.

Комесаријат за избеглице и миграције је свих ових година, истиче, радио и на стамбеном збрињавању и економском оснаживању избеглица и интерно расељених лица.

"Србија је до сада стамбено збринула 25.048 породица средствима из буџета Републике Србије и средствима донатора, од којих је највећи Европска унија кроз Регионални стамбени програм. Из буџета Србије додатно су економски оснажене 22.262 породице да започну сопствени посао", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је на иницијативу председнице Владе Ане Брнабић у мају ове године урађен снимак стања потреба међу избегличком популацијом из Хрватске и Босне и Херцеговине.  

Утврђено  је да још око 10.000 избегличких породица нема обезбеђен свој кров над главом, што уз 16.000 породица интерно расељених са Косова и Метохије, које се такође налазе у ургентној потреби за стамбеним решењем, представља значајан број породица које немају свој кров над главом, истиче се у саопштењу.

Комесаријат за избеглице и миграције Србије наводи да ће наставити да решава стамбене и друге потребе ове рањиве популације, у складу са законом и својим овлашћењима.

Захвалио се свим донаторима и међународним организацијама на додељеним средствима за решавање стамбених потреба избеглица.

Наглашава да нови рат на тлу Европе, као и други изазови миграција, не смеју да гурну у други план потребе наших сународника којима, због нерешених бројних питања, ратови деведесетих и даље трају, каже се у саопштењу.

"Србија сматра да наставак активности на спровођењу анекса Е и Г Споразума о сукцесији има висок приоритет, као и остале активности које воде решавању избегличких проблема. У том смислу очекујемо даљу подршку међународне заједнице", наводи Комесаријат.

Помен жртвама "Олује" биће одржан 5. августа у 11 сати у Цркви светог Марка у Београду, као и у многим местима широм Србије, каже се у саопштењу.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво