Читај ми!

Шта све инспекција открива у илегалним домовима за старе - да ли је лиценца гарант за добру услугу

Инспекција социјалне заштите изрекла је прошле године пет забрана рада домовима за старе, а једну у овој години. Биљана Зекавица, начелница Инспекције рада за област социјалне заштите каже да је инспекција сазнања о неправилности у раду илегалног Дома за старе у Крњачи инспекција добила из медија и да се ради на утврђивању тих навода од стране бивших запослених. Саветује корисницима да када бирају дом за смештај, да они бирају кућу за себе или свог сродника и да то треба да раде с истом пажњом.

Медији су поново пренели информације о нелиценцираном дому за старе у Београду, овог пута у Крњачи, у којем кориснике наводно муче глађу, малтретирају, запостављају. 

Сазнања о неправилности у раду илегалног Дома за старе у Крњачи, према речима Биљане Зекавице инспекција социјалне заштите добила је из медија.

За инспекцију је, истиче, неспорно да је то илегалан објекат и да нису тачне информације да нелиценцирани домови не подлежу контроли.

Додаје, да је током дана инспекција била спречена, капија објекта је била затворена, у покушају да изврши ванредни инспекцијски надзор у циљу утврђивања услова.

Објаснила је да по прописима док се не добије решење суда о могућности прегледа стамбеног објекта није могуће ући у обилазак тог простора и да је инспекција ушла у процедуру добијања тог решења.

"Видели смо наводе бивших запослених у том дому и ја не могу да кажем ни да јесте ни да није тачно јер то није утврђено. Претпостављам да је информација прво пласирана у медије, јер је потекла од бивших запослених и неког њиховог личног незадовољства", навела је Зекавица.

Истиче и да јој је неприхватљиво да неко ради неколико година у дому и да онда када је оштећен, први пут каже да је то илегалан дом.

"Свако од оних који ради у дому који није добио лиценцу сноси одређену врсту одговорности макар за део посла који обавља. Пре свега се према одговорном лицу покрећу оступци и мере а онда и према осталима према утврђеном инспекцијском надзору", навела је Зекавица.

Када се изриче мера забране рада 

Од 2004. године, од када постоји Инспекција социјалне заштите, издато је 145 мера забране рада домовима за старе, а некада су то били и исти домови.

Прошле године забрана рада је изречена за пет домова, а ове године једна.

"Искуства у контроли домова су различита, некада је то неинформисаност када нису ушли у процедуру за лиценцу, затим када дом нема довољно запослених, или када није испунио услове по питању квалитета социјалне и медицинске заштите корисника", наводи начелница Инспекције рада за област социјалне заштите.

Појашњава да се у принципу изричу мере од забране рада, налога, ако су легални објекти, да се пропусти у одређеном времену могу довести у ред.

Код илегалних објетака се изриче мера забране рада и покретање поступка код надлежних истражних органа. Ако се деси да поново отворе дом на другој локацији, мада то раде и на истој локацији, онда се то процесуира од стране правосудних органа.

"Ово је питање које не може да реши ни само Министарство за рад борачка и социјална питања. То је питање које захтева системски приступ и сарадњу више органа укључујући и правосудне", указује Зекавица.

Да ли су скупље услуге и квалитетније 

Саветује корисницима да када бирају дом за смештај, да они бирају кућу за себе или свог сродника и да то треба да раде с истом пажњом.

Такође, треба да разговорају са запосленима, да се упознају са својим правима, квалитету неге, здравствене заштите, шта је то што улази у цену.

Сматра да виша цена генерално углавном значи бољи квалитет, али и да то није правило.

"Лиценца значи да су испуњени услови у почетку рада. Врло брзо се то сведе на неки минимум, тако да је битно да кад разговарају с одговорним лицем да се информишу и код инспекције социјалне заштите о одређеном дому", препоручује Зекавица.

Навела је и да у ресорном Министарству раде на томе да списак лиценцираних домова на њиховом сајту буде видљивији и доступан корисницима.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи