Читај ми!

Да ли је Београд спреман за "Европрајд"

Средином септембра у Београду би требало да буде одржан "Европрајд". Да ли ће и када тај вишедневни догађај бити, одлука још није донета, каже председник државе, указујући да многи који се противе његовом одржавању не воде рачуна о интересима државе. Већ 30 година "Европрајд" се одржава сваке године у другом европском граду. Београд би овог септембра био први град домаћин ван еврозоне.

Београд се поново спрема да буде домаћин великог, интернационалног скупа. По броју гостију, он може да се пореди са Евросонгом. Али не и по односу дела јавности и десно орјентисаних странака, које позивају на отказивање септембарског "Европрајда".

"Пустите нас да тиме побољшамо позицију Србије на Западу, неће да чују, неће да чују зато што постоје налози с неких других страна да се у Србији ситуација дестабилизује. Србија ће чувати своју стабилност, а о томе какве ће наше одлуке по том питању бити, обавештаваћемо вас крајем августа и почетком сепетембра", рекао је председник Србије Александар Вучић.

Каже да разуме Цркву, која има своје догме, али истиче да не може да разуме политичаре који се праве да не разумеју позицију Србије, и који се прави да им ништа није јасно, а који желе да се на најбеднији могући начин додворе народу.

Горан Милетић, координатор "Европајда" наводи да они нису од 2014. до данас имали ниједан инцидент, не само током шетње, него током целе "Недеље поноса" која има око 80 догађаја у Београду.

"На разним местима у разно време, са различитим бројем учесника, некада их је било 2.000 до  3.000, и ми заиста никада нисмо имали ниједан инцидент и ја могу да кажем да на основу тог искуства, ја имам потпуно поверење у полицију и у безбедносне службе, да ће и овога пута све бити онако како треба", истиче Милетић.

Безбедносне службе, на основу процене ризика, планирају обезбеђење - али о конкретним мерама МУП неће да говори. У међувремену, на неколико локација у граду појавили су се графити и са претећим порукама.

Др Младен Милошевић са Факултета безбедности наводи да се ради о јавном скупу у ком постоји висок ризик од потенцијалног нереда и насиља, између осталог, и због велике поларизације јавности и снажног противљења.

"Не можемо овде говорити о томе да су присутни обични гости, и такође треба додати да ће та манифестација трајати од 12 до 18 септембра, да ће присуствовати између 15.000 и 25.000 људи, да ће бити одржана и два концерта, што све скупа чини овај скуп веома високо ризичним по безбедност лица и имовине", објашњава Милошевић.

С друге стране, одржавање великог догађаја какав је "Европрајд", ставља земљу у жижу светских медија, а доноси и не малу зараду.

"Ако имате 15.000 људи и помножите са макар три ноћи које ће остати у Беораду, а цела манифестација траје седам дана, што значи осам ноћи, пута најмање два оброка дневно у ресторанима, пошто су цене хотела скочиле, скаче и ПДВ који држава узима, дакле огромни новци које ће Београд првенствено зарадити", наводи Горан Милетић координатор "Европрајда".

Од укупно 2.239 смештајних објеката остало је још 1.610 слободних.

Када је реч о односу према ЛГБТ заједници, ствари се мењају. У истраживању 2015. више од 70 одсто људи мислило је да је то болест, пет година касније, исти став задржало је 50 одсто анкетираних.

Подршка посети истополном партнеру у болници постоји, као и праву наслеђивања. Највеће противљење и даље је према склапању истополних бракова и усвајању деце.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи