Читај ми!

Олујно невреме у већем делу Србије – ветар односио кровове и чупао дрвеће и билборде

Већи део Србије у поподневним сатима захватило је невреме. У Крагујевцу и околини олуја праћена пљуском и грмљавином. Невреме и у Лесковцу, Поморављу, Банату и Срему. У појединим деловима Београда, попут Калуђерице, Лештана и Винче, падао је град величине кајсије. У другим крајевима града краткотрајна али обилна киша и олујни ветар. Оштећени кровови, аутомобили, пријављени краћи прекиди у напајању електричном енергијом.

Невреме са обилним ветром и кишом погодило је у поподневним сатима Шумадију, део Београда, Банат и Срем, као и југ Србије.

Јак град падао је у Чачку, Крагујевцу и околни. Град је падао на територији Великог Градишта и у деловима Срема, око Алибунара

За мање од сат времена, током поподнева, у Крагујевцу је пао 51 литар кише по метру квадратном. Местимично је било и ситног града.

Поједина насеља накратко су остала без струје као и семафори, па се саобраћај отежано одвијао.

Штета на аутомобилима и крововима у Крагујевцу и Лесковцу

У неким деловима Крагујевца ветар је ломио и чупао стабла, а има и оштећених аутомобила. Снажан ветар однео је лимени кров са стамбене зграде.

У најнижим крајевима града кишна канализација није могла да прихвати велику количину воде која се излила и по околним улицама. Ватрогасно-спасилачка бригада угасила је два мања пожара, а екипе Водовода црпе воду из подрумских просторија установа и породичних кућа.

Како је за РТС потврдио начелник сектора МУП-а за ванредне ситуације Зоран Кочовић, на терену су све комуналне службе које раде на отклањању кварова.

За сада нема пријављене веће материјалне штете од невремена.

Са радарског центра Бешњаја, испаљене су 123 противградне ракете.

Становници Мрчајеваца кажу да је град након грмљавине и обилне кише падао неколико минута, док је у Свилајнцу, како медији јављају, падао око 10 минута.

У 17 сати и 10 минута Лесковац је захватило невреме које је трајало десетак минута праћено јаким ветром, пљуском, грмљавином и градом величине грашка.

Јак ветар у центру града чупао је дрвеће. Оштећено је десетак аутомобила. Ветар је обарао и билборде.

Како сазнајемо, дошло је и до удара грома на нисконапонској мрежи, на три места.

Дошло је до варничења и мањих пожара који су угашени.

Град величине кајсије у деловима Београда 

Наоблачење које је прво захватило северне крајеве Србије стигло је и на шире подручје Београда, а поједине делове престонице погодило је снажно невреме.

Град величине кајсије падао је десетак минута без престанка у насељима Лештане, Калуђерица и Винча.

Иако су временске непогоде кратко трајале, Републички хидрометеоролошки завод упозорио је да Београђане у наставку дана чекају нове.

У Београду je око 18 часова поново почела јака киша, са грмљавином и јаким ветром.

Услед јаког пљуска, вода је ушла у део Универзитетске дечје клинике "Тиршова", али брзом реакцијом техничке службе - проблем је саниран. Пацијенти нису били угрожени, а сва одељења враћена су у пуну функцију.

Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење на нестабилно време у Србији. 

Према подацима са сајта РХМЗ-а, у 18.10 најинтензивнији пљускови били су на подручју Шумадије, Поморавља и Браничевског округа.

И Ауто-мото савез Србије апеловао је на возаче да возе пажљиво, имајући у виду да јачи пљускови праћени ветром отежавају кретање возила и могу изазвати застој у саобраћају и удесе.

Савет је да возачи држе одстојање и да на првом стајалишту паркирају своја возила док се не створе услови за сигурнију вожњу.

петак, 10. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара