Читај ми!

Пашалић: Неопходно кориговати закон и јасно дефинисати полно узнемиравање

Ако питате Гугл шта је сексуално узнемиравање, првих пет понуђених текстова односи се на узнемиравање деце у школи, на факултету, у Петници. Поразно је ма где да се дешава, а без текста нас оставља када је у образовним и научним институцијама, попут последњег случаја када је студенткиња Архитектонског факултета пријавила узнемиравање.

Заштитник грађана Зоран Пашалић за РТС каже да је нужно да се ураде правилници и да се одреде повереници а то до сада није био случај.

"У питању је једна веома осетљива тема а до сада се о њој није водило рачуна на прави начин. Мора се јасно дефинисати шта је све полно узнемиравање - када има доста субјективног имате дуге процесе, и скромну судску праксу када је реч о оваквим случајевима", нагласио је Пашалић гостујући у Јутарњем програму.

Када неко доживи полно узнемиравање он може да се обрати поверенику. А поступак, како каже заштитник грађана, мора бити много суптилнији да не би дошло до секундарне виктимизације.

"То је проблем не само факултета, па чак не само институција и установа. На друштвеним мрежама свако десето обраћање може се подвести под полно узнемиравање", каже Пашалић.

Како каже, врло је осетљива тема јер за некога загрљај, па чак и поглед може да представља узнемиравање.

"Особи којој се то дешава живот се претвара у пакао, јер ви некога доводите у стање страха, константне понижености" објашњава Пашалић.

Заштитник грађана сматра да мора да постоји нулта толеранција на ту врсту узнемиравања али да би се то постигло мора да се коригује члан закона који се односи на полно узнемиравање како би био до краја јасан.

"Чим се о нечему више говори и пут решења таквих ситуација је бољи. Полно узнемиравање се не односи само на жене већ и на мушкарце", рекао је Пашалић.

Имовинско-правни проблеми су најчешћи проблеми због којих се грађани обраћају Заштитнику - најчешће су то ствари од којих некој особи буквално зависи егзистенција.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи