Читај ми!

Слободан извоз житарица, да ли су пољопривредници задовољни

Недавно је Влада Србије одобрила слободан извоз житарица, а пољопривредници су ту меру оценили као једино реалну да би се повећала тренутна цена пшенице која, према њиховом мишљењу, не покрива скупу производњу.

Произвођачи не очекују да ће цена пшенице брзо да расте након одлуке о слободном извозу. Актуелном ценом мало ко је задовољан, па ће жито и даље чувати. Проблем је што поједини складиштари траже да се чување плати унапред.

"Сад је испало да нам узима одмах од 1. августа седам посто, унапред до Нове године. Па каже, ти продај кад хоћеш. Па чекај, што да ми узмеш унапред ако ја нисам продао, нисам искористио лагер", каже Милорад Стејин, пољопривредник из Каћа.

Државне робне резерве откупљују 131.000 тона пшенице за 40 динара са ПДВ-ом. На Продуктној берзи понуда за пшеницу је око 36 динара за килограм без ПДВ-а. То је за неколико процената више него пре дозволе извоза.

"Четрдесет динара је позитивна. Ово испод за ове мање - то је пропаст. А за велике није, зато што лакше ураде, брже ураде, боље ураде и лакше дођу до тих метричких центи него мањи пољопривредници", рекао је Милован Куљић, пољопривредник из Нове Гајдобре.

У удружењу пољопривредника "Сто паора плус" наводе да је одлука о извозу стигла касно. Традиционални купци су се окренули другим тржиштима или очекују почетак извоза из Украјине.

"Ми сви знамо да је украјинска пшеница много лошијег квалитета од наше пшенице и да озбиљни купци ће се пре окренути правој пшеници него оној лошијег квалитета", каже Војислав Малешев из Удружења "Сто паора плус".

У Министарству пољопривреде наводе да је тромесечни извоз пшенице ове године био 500.000 тона, а претходних година 660.000 тона.

"Немојмо заборавити чињеницу да је већ дуже време потпуно либерализован извоз брашна. Значи ономе коме је потребна пшеница може купити брашно које је већ самлевено, наглашавам, у нашим млиновима", рекао је државни секретар у Министарству пољопривреде Жељко Радошевић.

Слободан извоз биће на снази до почетка јесени, када ће бити извршена нова процена стања и залиха житарица.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво