Читај ми!

Лесковачка Роштиљијада између естраде и традиције, шта ће превагнути

Сваке године око Роштиљијаде у Лесковцу иста прича: ко гостује, колико се пара троши, да ли може другачије. Овога пута у центру пажње најављени наступ велике естрадне звезде за шта би из градског буџета требало да се издвоји 20.000 евра.

Лесковачке невладине организације и покрети реаговали су бурно на најављени програм. Истичу концепт Роштиљијаде мора да се мења јер се она, како кажу, претворила у "естрадијаду".

"Квалитет ове манифестације је врло важан. Зато што представља не само роштиљ него промовише и град. Због тога треба да се направи бољи програм, другачији програм и етно-програм који би био у складу са обичајима и града и овог краја", објашњава Братислав Стаменковић из Удружење грађана "И ја се питам".

У Покрету за Лесковац покренули су иницијативу за сакупљање новца који би се дао за болесну децу, а да се откаже наступ естрадне звезде. Већ им се јављају људи из целе Србије.

Такође, за њих је споран и термин одржавања Роштиљијаде због Великогоспојинског поста.

"Нећу ниједног тренутка да коментаришем све што је једна естрадна звезда, која има намеру да кроз скандале привуче што више пажње себи, какве је изјаве давала, али желим да скренем пажњу пре свега градоначелнику да ли једна дива треба Лесковчанима да пева за толике паре. Прошле године су играле го-го играчице, а лесковачка црква је надомак свега тога где се, нажалост, обележава смрт Пресвете Богородице и њено успење", каже Предраг Митровић из Покрета за Лесковац.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић истиче да је Роштиљијада једна од највећих туристичких манифестације у земљи. Прошле године је добила награду Туристички цвет и сматра да концепт који даје резултате не треба мењати.

Реакције јавности га не изненађују. Трошкови организације су транспарентни, он слуша глас народа и, како каже, свако треба да ради свој посао.

"Ја сам хтео тим потезом да покажем колико је бесмислено сакупљати новац да би се неком даo да не пева. Естрадни уметници треба да певају, лекари да лече, економисти да држе економију, свако треба да ради свој посао, оно што најбоље зна", поручује Цветановић.

У сваком случају, о овогодишњој Роштиљијади ће се још причати. Чини се – до средине септембра и почетка филмског фестивала, када ће Лесковац поново бити домаћин нашим најбољим редитељима, глумцима, сценаристима.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво