Читај ми!

Ђурђевић за РТС: Остајемо у топлом режиму, шта ће бити пред крај августа

Климатолог Владимир Ђурђевић рекао је за РТС да у Србији неће бити тако високе температуре као што су биле у Француској и Шпанији. Топлотни талас у који улазимо завршиће се у догледно време, за седам-осам дана, рекао је Ђурђевић и додао да ћемо можда у августу имати још један период високих температура.

Средина је лета, и многи ће рећи - очекивано је да буде вруће. Ипак, температурни рекорди су оборени у Европи. Букте шумски пожари широм Француске, Шпаније, Португалије и Грчке. 

Климатолог Владимир Ђурђевић рекао је, гостујући у Београдској хроници, да се топао ваздух који је претходних дана био изнад Западне Европе, изнад Португалије, Шпаније, Француске и све до севера Енглеске, премешта ка истоку, закривљује тај северни део, тако да ћемо ми бити на удару у наредних неколико дана. Врхунац ће бити у суботу.

С друге стране, тај први долазак претоплог ваздуха из Африке у Европу, десио се у Западној Европи па док буде дошао до нас, колико-толико ће се расхладити, нећемо имати тако високе температуре као што је било у Француској и Шпанији, напоменуо је Ђурђевић.

"Луцифер" маркетиншки трик 

Говорећи о топлотном таласу названом "Луцифер", Ђурђевић каже да је то маркетиншки трик.

Примећено је, истиче, да када неким временским појавама дајете имена, да су људи ради да се на неки начин персонално везују за ту појаву, па да због тога и можда чешће прочитају три вести о Луциферу, а не једну вест о топлотном таласу.

"Медији су то уочили јер су метеоролози почели да дају имена тропским олујама, тајфунима и ураганима да би лакше били праћени изнад океана, пошто се деси неки пут да изнад Атлантика има три урагана и онда бисмо тачније знали о коме причамо у појединим извештајима, онда су давана имена", каже климатолог.

Да ли су топлотни таласи нешто неочекивано у јулу

Ђурђевић каже да су топлотни таласи неочекивани у јулу, за неке земље неки делови овог топлотног таласа у Западној Европи не би се десили да није било климатских промена, конкретно у Великој Британији.

"Тамо су јуче на 34 станице пробијени рекорди у смислу високих температура, чак је и претходни рекорд који је постигнут 2019. пробијен на све те 34 станице за значајну величину тог одступања, рекорди су скоро два степена виши него што су били претходни", указао је Ђурђевић.

Према његовим речима, у Енгелској имају станице старе 200 година. То је преседан, који се не би десио да није било климатских промена, да је просечна глобална температура која нам служи да пратимо климатске промене остала на нивоу пре индустријског периода, овакав период не би могао да се деси. 

Не треба правити холивудске презентације догађаја 

Када је реч о Србији, и у прошлости су постојали дани са високим температурама, али далеко ређи.

"Седамдесетих и осамдесетих година то је био обично један топлотни талас током године, а последњих година имамо три до четири топлотна таласа и када погледамо десет најтоплијих дана јуна у Београду, девет најтоплијих се десило после 2000. године", рекао је климатолог.

Каже да клима постаје прилично топла и негостољубива.

"Све што се тренутно дешава је опасност, треба да постоји опрез код људи, не треба да се праве такве врсте холивудске презентације свих тих догађаја, али треба да се води рачуна да се људи одговорно извештавају, у Португалији и Шпанији у току протеклих неколико дана 1.700 људи је страдало због високих температура", подвукао је Ђурђевић.

Какво ће бити лето и зима

Указује да је рано да се прогнозира зима - за то ће се знати тек у новембру. Искрено би метеоролози волели да знају шест месеци унапред дневне прогнозе па да оду на одмор, треба да сачекамо новембар, каже Ђурђевић.

"Што се тиче лета остајемо у топлом режиму, имаћемо и даље топлих дана, завршиће се топлотни талас у догледно време, за седам-осам дана, можда ћемо у августу имати још један период високих температура", каже он.

Пред крај августа можда се десити осетније захлађење, пријатнији временски услови, закључио је климатолог Владимир Ђурђевић.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво