Читај ми!

Званичници "Европа ностре" на КиМ, у фокусу Високи Дечани и Ново Брдо

Вишечлана делегација организације "Европа ностра" почела је студијску посету Косову и Метохији, обилазећи културна, религијска и историјска знамења, како би се на терену уверили у њихово стање и степен заштите. Манастир СПЦ Високи Дечани налази се на листи Светске баштине у опасности, коју је "Европа ностра" објавила прошле године.

Делегација "Европа ностре" састала се јуче у Приштини са командантом Кфора генералом Ференцом Кајаријем, изражавајући му највећу захвалност што ју је примио, ради "плодне размене мишљења о потреби одржавања високе заштите Високих Дечана, места Светске баштине у опасности, са листе седам најугроженијх".

Потом су званичници "Европа ностре" боравили у Високим Дечанима, где их је примио и са њима разговарао игуман Сава Јањић.

"Делегација ове организације која је 2021. године уврстила манастир Високи Дечани на листу седам најугроженијих споменика културе у Европи има ових дана више састанака са међународним и локалним представницима, и посећује културне споменике на КиМ различитих традиција како би додатно указала на потребу адекватне заштите и очувања културне баштине као моста међу заједницама", написао је игуман Сава на друштвеним мрежама.

Додао је да делегацију чине истакнути стручњаци, дубоко посвећени заштити и очувању културног наслеђа у Европи и раде на многим пројектима у овој области.

У фокусу делегације било је и стање средњовековне српске тврђаве Новог Брда.

У својој објави на Твитеру, "Европа Ностра" је навела да су на ревитализацији средњовековне тврђаве радила два тима, али да радови нису квалитетно урађени.

Према њима, потребна је додатна међународна експертиза и сарадња када су у питању радови на рестаурацији тврђаве у Новом Брду.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи