Читај ми!

Повећан прилив миграната на југу Србије, од чега зависи наставак њиховог путовања

У прихватним центрима у Пчињском округу већ седам година бораве избеглице из блискоисточних земаља. За ово доба године, прилив миграната је повећан и они се, по процедури, пријављују Kомесаријату за избеглице и миграције. У кампу у Прешеву сада је 805 миграната.

Око сто људи дневно уђе у нашу земљу из два правца, са истока и југа. Преко Северне Македоније долазе мигранти, пријављују се у Прихватном центру у Прешеву.

"Напустио сам Сирију због рата, планирам да идем у Немачку, тамо су ми ујаци. Већина рођака је остала у мојој земљи, али ја не желим да се вратим", рекао је Мухамед из Сирије.

Хусеин из Марока наводи да у тој земљи имају много проблема. 

"За воду рецимо морамо да пешачимо 20 километара. За храну исто, веома је тешко. Немамо новца", навео је Хусеин.

Углавном желе да се кратко задрже у Србији, али и геополитичка дешавања у Европи условљавају њихово кретање.

"Због нових околности морао сам да одем, путовао сам аутобусом, прелазио границе. Овде сам тек месец дана и не знам шта ћу даље", рекао је Еуген из Русије.

Мохамед из Сирије навео је да му наставак пута зависи од новца, а да су услови у Србији прихватљиви. 

У јулу 2015. године отворен је овај прихватни центар за мигранте у транзиту. Објекти некадашње Дуванске индустрије у Прешеву адаптирани су у смештајне капацитете. Услови за боравак су временом унапређивани, а и сада је део објекта у фази реконструкције.

У два центра у Пчињском округу су мигранти са Блиског истока и из Северне Африке, док су у Центру за азил у Врању смештене избеглице из Украјине.

"У Босилеграду око 40, то су породице. Али кажем повећан је прилив, видећемо шта ће бити. Ми имамо пуно резервних капацитета, имамо Бујановац, Дивљане, Пирот, Димитровград, тако да смо спремни за било какав сценарио", навео је Слободан Савовић из Комесаријата за избеглице и миграције.

У прихватним центрима је сада око 5.000, укупно у Србији готово 7.000 миграната.