Читај ми!

Евакуација техником грозд – специјалци из 72. бригаде открили РТС-у како се припремају за ту акцију

Евакуација уз помоћ посебних алпинистичких ужади могућа је и уз додатну сигурност за војнике. Нова опрема уз технику грозд омогућава извлачење мањих борбених група и тимова на кратким дистанцама. Идентитет припадника 72. бригаде је тајна, али су екипи РТС-а открили како се припремају за једну такву акцију.

Некада је Панчево било познато по дудовима а данас и по грозду и то оном који чине припадници 72. бригаде док увежбавају специфичну евакуацију над градом. Техника није нова али јесте употреба алки које им пружају додатну сигурност. 

Евакуација гроздом ради се на кратким дистанцама, неретко уз велике брзине.

"Инструктор провери сваког припадника пре него што се накачи на систем, сваки припадник је дупло обезбеђен. Овај систем се ради од пет до 10 припадника, крећемо од базичне обуке и убацујемо по једног припадника док не попунимо цео тим", објаснио је инструктор 72. бригаде за специјалне операције.

А пре него што се уже из хеликоптера спусти припадници бригаде за специјалне операције пролазе обуку у пењању и спасавању. Пре качења за хеликоптер, обучавају се у јединици, уз помоћ дизалице.

Ова техника омогућава да се евакуишу војници који су повређени или нису у форми. Да би то било могуће, потребна је одговарајућа опрема али и савршена уиграност целе јединице.

Осим сарадње оних који су у грозду, кључна је добра комуникација и са посадом хеликоптера. Безбедност је приоритет свих у ланцу.

Инструктор јединице каже да је пречник ужета 30 милиметара, док су нека алпинистичка ужад 10,5 у просеку. "По томе може да се види колико је ситем безбедан - сви системи качења се заснивању на верачкој, тј. пењачкој апинистичкој опреми", рекао је инструктор.

Евакуација уз помоћ ужета део је обуке коју пролазе припадници специјалних јединица. Такозвани фаст роуп на пример можемо да видимо најчешће.

"Из хеликоптера техником брзог спуштања се спуштамо на земљу и реализујемо задатак на терену. Овде је другачија ситуација, користимо специфично уже, за извлачење наших припадника са тешко приступачних терена, или повређених и оболелих како ми то војном терминолгоијом кажемо, и захтевна је обука јер је тек две године код нас, користили смо и на воденим површинама", каже командир Тима 72. бригаде за специјалне операције.

Та бригада једина у региону технику грозд користи над водом. Хеликоптерске евакуације војника примењују војске широм света.

У реалним околностима користили су је на пример амерички војници 1969. године и британске трупе током Фолкладнског рата. Данас уз војску, сличне технике користе обалске страже, полиција и спасиоци.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се