Читај ми!

Због роминга многима преседне летовање – шта треба искључити пре преласка границе

Kоје услуге корисницима мобилних телефона могу да буду наплаћене током боравка у иностранству? Ако путујете пословно или на одмор, добро проверите шта све може да буде обрачунато како вам рачун за телефон не би загорчао повратак са летовања или пута.

За само 29 секунди, за регистровање на мрежи увећан је рачун за 417 динара. Том приликом потрошено је 505 килобајта интернета. Да ли корисници заиста знају шта све може да буде наплаћено и колико могу да буду сигурни у то да се у позадини не обрачунава нека услуга?

"Синхронизација апликација је једна од главних услуга које би требало искључити. Данашњи смарт телефони некада то ураде и сами да корисник не зна, такође на вашем мобилном уређају постоје мобилни подаци које можете искључити, али то ће вам потпуно онемогућити коришћење интернета у иностранству", рекла је Милица Рољић из "Телекома Србија".

Услуге које треба искључити пре одласка на пут:

– Преусмеравање позива на други број

– Уколико корисник не жели да користи интернет саобраћај, потребно је да на телефону у подешавањима деактивира услугу интернет у ромингу

– Нотификације

– Говорну пошту

– Аутоматско преузимање слика и снимака и Видео-аутоплеј

– "iMessage" за ајфон кориснике

– Рад апликација у позадини

– Аутоматско ажурирање апликација

– Аутоматско ажурирање телефона

"Имамо службе које прате потрошњу, чим се примети да је неубичајено велика потрошња, суспендује се даље коришћење интернета у ромингу. Kорисник се обавештава СМС поруком и онда може да контактира по повратку с пута или док је још тамо с нашом службом рекламација", рекао је Жарко Радованов из "Јетела".

Препорука оператора је да се уплате роминг додаци или да се користи бесплатан вајрлес интернет на путу. Разлика је код земаља Западног Балкана, због модела роминга као код куће који важи од 1. јула 2021.

"Имали смо тих случајева да људи отпутују у Хрватску мислећи да је она део региона Западног Балкана, Хрватска није део те регулативе. У принципу, корисник све што има у оквиру свог пакета у домаћем саобраћају то важи и на територији Западног Балкана, једино ограничење постоји код интернета", додао је Радованов.

Уколико је софтвер регистровао проток података, на суду је веома тешко, не и немогуће, доказати да корисник није користио телефон у спорном тренутку. Ако корисник сматра да је оштећен, према закону о потрошачима има право да поднесе рекламацију, па и тужбу.

"Треба имати у виду да је и у овом дигиталном свету потребно прибавити сигурне доказе који ће бити докази пред судом. Доказ управо о томе да баш у том интервалу корисник није користио интернет, а терет доказивања је управо на кориснику", рекао је адвокат Радован Новаковић.

За разлику од земаља Западног Балкана, корисницима се и даље саветује да пред пут у земље Европске уније провере цене услуга у ромингу.

"У току су преговори између региона Западног Балкана и Европске уније у циљу постизања сличног резултата као што смо урадили у региону Западног Балкана. То је процес који ће трајати, ми очекујемо из године у годину смањење цена роминга са Европском унијом и што се разговора и порука тиче, посебно што се преноса података тиче које сматрамо посебно значајним", навео је Милан Добријевић, државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

У међувремену, у Европској унији од 1. јула важи уредба према којој се бесплатан роминг за кориснике са територије 27 чланица ЕУ и Европске економске заједнице продужава до 2032. године.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи