Читај ми!

Београд домаћин Еуропрајда - очекује се више од 20.000 људи из иностранства

Београд ће од 12. до 18. септембра бити домаћин Еуропрајда. Организатори очекују посету више од 20.000 људи из иностранства, а као главни циљ наводе - промоцију европских вредности и људских права у Србији.

Њихова борба за права у Србији почела је пре две деценије - међутим, невидљивост, дискриминација, насиље, неки су од проблема који и даље прате ЛГБТ особе. Европску недељу поноса виде као прекретницу у борби за равноправност и људска права.

"Очекујем да ће Београд послати једну поруку победе, када ће показати да је ово град са блиставом будућношћу да је ово град са великом историјом и да је ово тренутак и време да ЛГБТ и историја, оставе један позитиван печат", наводи Марко Михаиловић, директор Београд Прајда.

Организатори су припремили разноврстан програм који претходи шетњи - више од деведесет догађаја, бројне едукативне и уметничке радионице, као и филмске пројекције.

Очекују да у Београд дође око 20.000 људи.

"Од оног забавног програма уколико волите перформере, музику, журке до конференције о људским правима која ће трајати четири дана, а која ће бити у Дому омладине. Имамо и преко десет изложби, велики дебатни програм који организује ЛГБТ заједница у Србији", каже Горан Милетић, координатор Еуропрајда.

ЛГБТ заједница има право на заштиту од насиља и дискриминације поручио је амбасадор Норвешке у Србији који се осврнуо на недавни напад у геј бару у Ослу - због чега је парада тамо отказана.

"Љубав смех и срећа постали су мржња, насиље и нетолеранција. Али немојте имати никакву сумњу ви сте веома јака група, и нико због застрашивања неће ћутати о злостављању, трпети насиље или одустати од својих вредности и идентитета. Нека Еуропрајд у Београду буде корак напред и настави да гради свој пут ка универзалним људским вредностима и осећањима", поручио је  Јорн Еуген Јелста, амбасадор Норвешке у Србији .

Организатори се надају да ће Еуропрајд помоћи ЛГБТ популацији да њихове захтеве чују и надлежни органи и усвоје нове законе, посебно оне који се односе на истополне заједнице.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи