Читај ми!

Фонд за науку представио два нова пројекта

Фонд за науку Републике Србије представио је два нова програма за финансирање научно-истраживачких пројеката у нашој земљи. Укупна вредност је 28 и по милиона евра.

Нови програм "Призма" реализује се кроз шест подпрограма из свих научних области, са акцентом на вештачку интелигенцију и биотехнологију који су национални приоритети.

Други, "Зелени" програм пружиће подршку научницима да реализују истраживања која утичу на смањење загађења животне средине. Буџет програма "Призма" износи 25 милиона, а "Зеленог програма" 3,5 милиона евра.

"Желим да вам кажем да као неко ко прати научно-истражицачки рад и као неко ко навија за нашу науку и наше научнике, ми смо заиста сведоци великог напретка, великих резултата и великог значаја који наша науку већ сада даје за наше друштво и земљу", напоменула је Милица Ђурић Јовичић, директорка Фонда за Науку Републике Србије.

Подршка Европске уније огледа се кроз улагање у научно-истраживачке делатности како би се ублажиле последице климатских промена.

"Имамо одговорност да пронађемо нова решења да наше економије наставе да се развијају у корист грађана, док истовремено чувамо природу", каже Емануеле Жиофре, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији.

Фонд за науку наглашава непристрасан избор пројеката који се финансирају, јер сви кандидати пролазе кроз два круга селекције.

"Ми се заиста трудимо и то је видео Унеско па смо на листи Унесковој на петнаестом место од свих земаља у свету по улагању у научну инфраструктуру по показатељима из прошле године", рекла је проф. др Маријана Дукић Мијатовић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Брига о заштити природе је изазов за цело друштво, па ће се све више подржавати пројекти за заштиту животне средине.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво