Читај ми!

Сведочење авганистанског обавештајца: У Бондстилу живимо као затвореници

"Си-Би-Ес њуз" је објавио сведочење бившег авганистанског обавештајца којег су САД евакуисале на КиМ, а који каже да живе "као затвореници" у америчкој војној бази. Из америчког Стејт департмента тврде да тај случај не даје потпуну слику какви су услови за авганистанске избеглице у "Бондстилу".

Више од 1.300 Авганистанаца смештено је на Косово и Метохију од августа 2021. године, када је потписан споразум између Приштине и Вашингтона за њихово привремено склониште.

Бивши авганистански обавештајац и политичар Мухамед Ариф Саурари, који је сарађивао са Централном обавештајном агенцијом у Авганистану од 2001. године, каже да се са породицом и још 45 избеглица "заглавио" у америчком кампу "Бондстил" у јужној покрајини.

Каже и да немају слободу да напусте то подручје, те да живе "као затвореници".

"Овде су људи који су били у Министарству одбране у Авганистану, који су радили у ЦИА, америчкој амбасади у Кабулу, као и полицајци и цивили који су побегли од талибана", написао је за Си-Би-Ес њуз у текстуалној поруци из базе "Бондстил".

Објаснио је да је заједно са другим избеглицама био у америчком војном авиону који је евакуисао људе из Кабула, током повлачења САД у августу прошле године.

Навео је да им је речено када су стигли на КиМ да ће им бити обезбеђен бољи смештај, уколико у кампу буду дуже од неколико недеља.

То се, међутим, тврди, није десило ни после девет месеци, осим што је појединим избеглицама из Авганистана одбијен улазак у САД, истиче.

То је и навело, преноси Си-Би-Ес њуз, избеглице из Авганистана на протест који је организован раније овог месеца. У мањим групама на протесту су држали транспаренте са натписима: "Кршење људских права", "Желимо правду", "Желимо слободу"...

Из америчког Стејт департмента кажу да не могу да коментаришу појединачне случајеве, али да такве тврдње не дају праву слику о животу авганистанских избеглица у кампу.

Портпарол Стејт департмента рекао је да за избеглице у кампу постоји безбедан простор за жене и децу, те игралиште, теретана, као и да им је обезбеђена медицинска и психолошка помоћ.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво