Читај ми!

Др Јенс Шолц је почасни доктор Универзитета у Београду: Медицина не познаје границе

Наставља се сарадња српског и немачког здравства. У марту је наша делегација боравила у Немачкој, а ових дана они су гости Београда. Међу онима који размењују знање са српским колегама је професор Јенс Шолц који је због свог доприноса анестезиологији, организацији здравствених служби на нивоу универзитетских болница и сарадњи са Медицинским факултетом у Београду постао почасни доктор Универзитета у Београду. Колико му значи ово признање, питала га је наша Ивана Божовић?

Јенс Шолц је за Дневник РТС-а рекао да му је задовољство ми је и велика част што сам изабран за почасног доктора и за гостујућег професора, јер је београдски Универзитет цењен. Има сјајне научнике и утолико је већа част што су мене изалбрали.

Како оценујете тренутну сарадњу српског и немачког здравства и у којим областима може да се унапреди?

- Наравно да сарадња постоји, пандемија нас је додатно приближила. Она увек може да се унапреди. Министар Лончар је боравио код нас у Немачкој, обишао је нашу нову клинику. Имао је прилику да се увери у ниво медицинске услуге, упозна наше лекаре. Имаћу прилику да обиђем, као узвратну посету нови Клинички центар Србије. Имао сам част да разговарам са деканом Медицинског факултета, колегом који држи катедру анестезиологије, студентима... Важно је истаћи радозналост студената, који хоће да стекну знање и у томе видим велику шансу за сарадњу - између наших и ваших студената, наших и ваших стручњака.

Шта очекујете од ове посете?

- Уверен сам да медицина не познаје границе. Шта год да постоји негде у свету као сазнање, као пробој медицинске науке треба да се шири, како би сви пацијенти у свим земљама имали прилику да се лече најбоље што је могуће.

Обићи ћете нову зграду Клиничког центра Србије, да ли планирате сарадњу са њим?

- Ургентна медицина налаже размену најновијих сазнања и мислим да ћемо ту моћи да сарађујемо.

Шта ви можете да науче од нас, а шта ми од вас, председник сте Удружења универзитетских болница у Немачкој?

- Управо је то занимљиво у животу, никада не знате шта онај други зна. Неопходно је да прво комуницирате, сазнате шта други зна и онда евентуално нешто научите од њега, ако има нека сазнања. Ја сам оптимиста и убеђен сам да је свака прилика добра за дискусије, разговоре, међусобно упознавање и учење.

И наши здравстевни радници раде у Немачкој, какво је ваше искуство са њима?

- У нашој универзитетској клиници имамо 16.000 запослених, потичу из 121 државе. Међу њима су и Срби. Ценимо њихово образовања из медицинске струке, једино што мало мањка је познавање језика, али то се постиже брзо.

Каква је тренутна епидемиолошка ситуација у Немачкој, да ли размишљате о мерама и шта очекујете на јесен?

- Тренутну ситуацију са короном, одређује ова нова варијанта БА5 која је веома заразна, али је клиничка слика веома блага. Без обзира на ту благу клиничку слику, има много заражених и људи морају поново да изостају са посла. Незахвално је дати било какву прогнозу за јесен, јер нас овај вирус стално изненађује. Наши стручњаци су направили три сценарија за јесен, од најповољијег до најлошијег. Ми се надамо да ће јесен протећи најмирније.

Након ове посете, који су даљи кораци?

- Када обиђемо Клинички центар Србије, тамо ћемо се детаљније договорити о наредним корацима. Већ сам разговарао са колегама, имаћу прилику да се с њима и убудуће дружим.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се