Читај ми!

Светска организација за природу са 15 институција у пројекту јачања организација цивилног сектора

Светска организација за природу потписала је са више од 15 релевантних институција Меморандум о сарадњи у реализацији пројекта "Безбедна природа и клима", чији је циљ јачање организација цивилног друштва у Србији које се баве заштитом животне средине и климатским променама.

Циљ пројекта је да се заустави уништавање животне средине и створи будућност у којој ће људи живети у складу са природом. Међу релевантним институцијама које су потписале меморандум је и Радио-телевизија Србије.

Регионална директорка Светске организације за природу Наташа Калауз каже за РТС да је подршка релевантних институција најважнија и да желе да пошаљу поруку да без суделовања свих делова друштва нема решења озбиљних глобалних проблема као што су климатске промене.

"Њихов допринос ће бити у томе да нам помогну да одаберемо организације цивилног друштва које треба подржати као и да нам помогну да одаберемо теме које су можда у овом тренутку за Србију најрелевантније", објашњава Калауз.

Каже да је улога пројекта да пружи подршку организацијама цивилног друштва и да је примарно намењен изградњи капацитета малих организација, како би биле квалитетан саговорник и могле да конструктивно допринесу решавању проблема.

"Теме могу бити од положаја младих када су у питању климатске промене до заштите ваздуга, воде, заштићених подручја… Пуно је проблема и изазова", наглашава она.

"Србија има невероватне природне лепоте и треба их заштитити"

Наташа Калауз истиче да већ сада знамо да климатске промене значајно утичу на живот људи и на трошкове привреде и живота.

"Можда је још важније да разумемо да ће у будућности много важнија валута и мерило богатства и успеха бити приступ питкој води и чистом ваздуху. Србија има невероватне природне лепоте и мислимо да их је вредно заштитити", истиче.

Каже да очекују да ће кроз пројекат преко 70 организација цивилног друштва бити директно подржано и да ће бити додељено пола милиона евра за изградњу њихових капацитета.

"Очекујемо да након три године институције у Србији имају квалитетног саговорника из цивилног друштва и да то буду организације које знају да артикулишу јавне интересе и потребе заједница које представљају", каже Наташа Калауз.

Светска организација за природу је једна од највећих независних организација која се бави заштитом природе и има активну глобалну мрежу у више од сто земаља.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се