Читај ми!

Дошло је време да се опет пребројимо – пописивачи иду од врата до врата, али биће и неколико новина

Цела деценија је прошла откада су грађани одговарали на питања пописивача. Дошло је време да се опет пребројимо. Ко може да се пријави да буде пописивач, под којим условима и колико може да се заради?

На претходном попису из 2011. године било је и оних који су се по питању вероисповести изјашњавали као православни џедаји. Увек се нађе и неки Еским и Индијанац у Србији. Ипак, подаци са пописа нису за шалу.

У Заводу за статистику кажу да је сваки попис златни рудник података о томе колико нас је, како живимо, како се мењамо. Пописивање становништва трајаће цео октобар, а припреме су увелико у току.

"Ту су бројне активности, методолошко-организационе, сарадња, припрема преко 20 апликација... али што се грађана тиче потребна је пре свега добра воља како бисмо стекли однос сарадње и поверења између званичне статистике и грађана републике Србије", каже Снежана Лакчевић, помоћница директора Завода за статистику.

Биће неколико новина 

Попис ће функционисати по истом принципу као и претходни. Пописивачи иду од врата до врата, али биће и неколико новина.

"Једна од специфичности предстојећег пописа је та што ћемо први пут у овом попису користити електронске обрасце, пописивачи ће носити лаптопове, где је апликација за уношење образаца. Један образац је за грађанина, односно држављанина Србије, а други за домаћинство и стан", објашњава Лакчевићева.

У наредних месец дана на сајту Националне службе за запошљавање и Завода за статистику ће бити објављен јавни позив за онлајн пријављивање пописивача. Затим следи петодневна обука и тест.

Према речима Снежане Лакчевић, пописивач мора бити пунолетно лице, да има најмање завршену трогодишњу средњу школу, да није осуђиван, да је држављанин Србије, да зна да ради на рачунару и да се пријављује да ради у месту у ком живи, а изузетак су студенти, пошто је октобар месец испитних рокова, за њих је дозвољено и да раде у месту у којем бораве.

Значајнијих промена у смислу садржаја и питања неће бити. Попис по домаћинству, процењују из Завода у просеку ће трајати око 20 минута.

У зависности од количине попуњених образаца зависи и зарада коју пописивач може да оствари. Процена Завода је да би то могло бити на нивоу просечне нето зараде у Србији.

Такође, у Заводу наглашавају да ће се подаци користити искључиво у статистичке сврхе и да се не могу уступати другима. И даље важи правило да грађани нису дужни да се изјашњавају о националној припадности и веросиповести.