Читај ми!

Све више зависника, а дрога све доступнија - продаја са улице прешла на интернет

У Србији је све више зависника од дроге - тренутно 80.000. Синтетичке дроге су велики проблем, јер су последице њиховог коришћења врло озбиљне, а тешко је пратити путеве дроге, посебно ону која се продаје преко интернета.

Игор није желео да прихвати да има проблем, док како каже, није изгубио све.

"Са 27 година сам се обратио за помоћ, нисам се обратио више су ме довели да ми се помогне иако ја то нисам желео и то је било тешко, са 27 година сам изгубио све што сам могао да изгубим од пријатеља, породице свега и свачега, тако да много је то тешко када ти то почнеш да проживљаваш на један реалан свестан начин", каже Игор Јовановић.

До дроге се може доћи на разне начине, у последње време, све лакше. Са улице прешло се на интернет - најпре због епидемије, а онда и због рата у Украјини. Пре пандемије процена вредности црног тржишта била је 80 милиона долара, данас чак 315 милиона долара.

"Може да се закључи да су истраживања показала да је марихуана нешто што је и даље веома актуелна и најактуелнија врста дроге, да је у задњих 10 година њен пораст 18 процената, да је за тај исти период кокаин порастао за неких 22 процента, док су се синтетичке дроге за период 2015-2019. година удвостручиле", истиче Милан Пекић, директор Канцеларије за борбу против дроге.

Према извештају УН на глобалном нивоу у пре три године регистрована је 541 нова врста дроге.

"Треба бити свестан да популарна култура утиче на интересовање младих и то не можемо да избегнемо, али можемо да отворено разговарамо са младима и учинимо везу и поверење јачим како би млади људи уколико се нађу у проблему могу да дођу мами, тати, психологу и кажу имам проблем како да решимо", наводи Ирена Молмер из организације "Регенерација".

Србија је, кажу из Канцеларије за борбу против дроге транзитна земља на централној рути кријумчарења из Азије и Албаније до запада. Борба против дроге је, објашњавају, константна, и мора да се укључи цело друштво.

Телефонска линија за помоћ зависницима је 0800 104 100.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво