Читај ми!

Јауци злостављаних животиња, има ли ко да их чује

Узнемирујући снимак стигао је у редакцију РТС-а. Једна коза, у селу под Авалом везана је за дрво тако да не може да мрдне и тужно, гладно и очајно мекеће. Друштвене мреже су пуне сличних и још горих снимака на којима се виде намерна злостављања животиња.

Можете ли да замислите козе обешене о дрво, како цвиле? Житељи Рипња не морају да их замишљају. Њихове јауке слушају већ данима, а за то криве првог комшију.

"Комшије повремено имају проблема са животињама: некад буду мирне, некад склоњене на време. Немамо, међутим, права да уђемо на приватан посед и погледамо како то функционише. Дефинитивно би то требало да се уради", указује Горан Јеремић из Рипња. 

Затекли смо старијег човека на којег се становници Рипња жале да је одговоран за занемаривање животиње. 

Није хтео пред камере, али тврди да их не мучи, него да се о њима брине и да их свакодневно пушта на ливаду. Његове комшије, међутим, планирају да га пријаве надлежнима. 

"Треба инспекција да дође и одради свој део посла", каже Јеремић. 

Професорка Маријана Вучелић са Факултета ветеринарске медицине каже да се из снимка може закључити да је реч о мучењу животиње а не о занемиравању. 

Злостављање и кућних љубимаца 

Чести су случајеви тровања паса и мачака у парковима. На мрежама постоји снимак на коме се види мачка везана за роштиљ док се пали ватра. Кућни љубимци се ударају о под, плаше петардама, везују и шутирају. 

Слике штенаца које неко баца са моста и обешени пси такође нису реткост на интернету. Инспектори кажу да се и на пољопривредним газдинствима дешавају страшне ствари. 

Када неку фарму, на пример, купи приватно лице, престане да се брине о животињама: изгладњују их и не обилази по неколико дана. 

Велики број пријава еколошкој полицији

Злостављање животиња је кривично дело, а када је формирана, еколошка полиција при МУП-у добила је велики број пријава за то. 

Са Факултета ветерине кажу да нема довољан број инспектора који би то контролисао. 

"Држава би требало да поступи на одређени начин – када нађе злостављача или особу која занемарује животињу, требало би да му одузме животињу у почетној фази, као и да смести животињу на сигурно место", указује професорка Маријана Вучелић.

Какве су казне 

Законом о добробити животиња, казне за занемаривање су од пет хиљада до милиона динара. За убиство животиње казна је и три године затвора. 

Незванично, од 2006. до 2019. године за ово дело осуђено је око 300 људи, међу којима су и малолетници. 

Оно што нигде не мора да пише, међутим, то је да је дужност сваког грађанина да спречи и пријави занемаривање животиња.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи