Читај ми!

Лети се мисли о грејању за зиму – да ли ће сви радијатори у Србији бити топли

Јун је, лето можда није почело календарски, али вруће је као да јесте. И ситација у свету је таква да о грејању не мисли само онај ко не мора. Око 650.000 кућа и станова или око два милиона људи у Србији греју топлане. Директор Пословног удружења "Топлане Србије" Дејан Стојановић каже за РТС да се нада да ће радијатори бити топли и да неће бити никаквих проблема са грејањем.

Дејан Стојановић подсећа да су 2009. године вежбали једну ситуацију прекида дотока природног гаса преко Украјине.

"Успели смо и тада да се снађемо, тако да мислим да ни сада нећемо имати неки већи проблем", истиче Стојановић.

Каже да се Министарство рударства и енергетике и Пословно удружење "Топлане Србије" озбиљно припремају.

"Пописани су сви појединачни резервоари за складиштење течног горива које је супституција за природни гас, тако да се већ сада врло озбиљно на свему томе ради", каже Стојановић.

Наводи да 16 топлана у Србији нема могућност супституције природног гаса.

"Топланама у овом тренутку треба неких 50.000 тона мазута под условом да је снабдевање гасом стабилно. Разрађивани су сценарији за неадостатак 10, 20, 30, 40, па до 50 одсто, и ту смо се зауставили са неких око 200.000 тона, а резервоари које сам поменуо могу да заприме око 120.000 тона", каже Стојановић.

Истиче да то указује да би, упркос свим проблемима и ситуацији која није наивна, снабдевање енергентима и топлотном енергијом требало да буде стабилно.

Каже да су мазут и лож-уље горива за супституцију и да се ради на томе да се неопходне количине набаве и обезбеде.

"Може се очекивати поскупљење од 10 до 15 одсто"

Што се тиче евентуалног поскупљења грејања, Стојановић истиче да је цена природног гаса боља него што се очекивало, али да се може очекивати повећање од око 10 до 15 одсто.

"Све зависи од јединица локалних самоуправа које одобравају цене. Топлане су у обавези да до 1. септембра предају захтев свом оснивачу за своје цене за наступајући грејни период", истиче Стојановић.

Државни ревизор је утврдио да су Београдске електране од 2018. до 2020. године наплаћивале грејање према површини, уместо према потрошњи.

Стојановић каже да је Уредба Владе Србије донета 2015. године и да су од тада сви били у обавези да своје трошкове израчунају и у односу на варијабилни део и у односу на фиксни део.

"Дводелна је тарифа. Може се наплаћивати ангажована снага по киловат-сату или да се са тим поново вратите на квадрат, па су они задржали тај модел наплате по квадрату. И једно и друго је у овом тренутку према пропису дозвољено, али увек је наравно боље када се наплата врши по потрошњи", истиче Стојановић.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи