Читај ми!

Дан полиције обележен у Штарк арени, нови припадници МУП-а положили заклетву

Дан Министарства унутрашњих послова и Дан полиције обележава се низом манифестација. На централној свечаности у београдској "Штарк арени" заклетву су положили припадници МУП-а који су у последњих годину дана примљени у радни однос, док су најзаслужнијим појединцима уручене бронзане, сребрне и златне медаље.

Више од 1.500 припадника МУП-а положило је у "Штарк арени" заклетву приликом званичног ступања на функцију припадника Министарства унутрашњих послова након завршене школе и обуке.

Између осталих, обратио им се и изасланик председника Србије и министар унутрашњих послова Александар Вулин, који им је упутио честитке и подсетио их шта значи бити полицајац и припадник МУП-а

"Заклели сте се да ћете чувати правду. Не узимајте правду у своје руке, није вам дато да је делите, то је животна мисија наше браће по оружју, тужилаца и судија, али на вама је да је извршите и на вама је да је сачувате. Заклели сте јој се и зато нема назад и зато нема кршења дате речи", истакао је Вулин.

Поручио им је да не дозволе да године пред њима укаљају и потамне полицијску значку немаром, нерадом, небригом, кукавичлуком и похлепом.

Урош Манојловић, најбољи студент своје генерације Kриминалистичко-полицијског универзитета, рекао је да ће савесним радом у Министарству унутрашњих послова припадници његове генерације показати да су достојни да носе часну полицијску униформу.

"Kроз пожртвован и савестан рад у Министарству унутрашњих послова, чврсте воље и духа, са образовањем, вештинама и вредностима којима сте нас ви, поштоване старешине и професори, научили, показаћемо и вама, али првенствено свом народу да смо достојни звања српског полицајца", поручио је Манојловић.

Церемонији су присуствовали и председница Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Скупштине Србије Ивица Дачић, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић, министар одбране Небојша Стефановић... 

По традицији, на Дан полиције Кнез Михаиловом улицом дефиловаће полицијски оркестар, коњаници, припадници саобраћајне полиције, жандармерије и ватрогасци.

На Калемегдану је дружење припадника МУП-а са грађанима, где ће их упознати са својим вештинама, опремом и возилима која користе у раду.

Положени венци

Mинистар унутрашњих послова Александар Вулин положио је раније данас венац на спомен-обележје у знак сећања на припаднике Министарства унутрашњих послова који су жртвовали своје животе вршећи службену дужност, зарад мира и безбедности Србије.

Министар је претходно присуствовао обележавању славе Министарства унутрашњих послова Свете Тројице и сечењу славског колача у цркви Светог Симеона Мироточивог на Новом Београду.

У склопу обележавања Дана полиције и Дана Министарства унутрашњих послова, државни службеници су положили венце и на спомен-плочу првом министру полиције – војводи Јакову Ненадовићу, на споменик Јакову Ненадовићу у Бранковини, као и на спомен-обележје на Чукур-чесми.

На споменик жандарму са Чукур-чесме Ивку Прокићу венце су положили помоћник команданта Жандармерије Срђан Радисављевић и помоћник начелника Полицијске управе за град Београд Владимир Поповић.  

Дан Министарства унутрашњих послова и Дан полиције обележава се у знак сећања на 1862. годину, када је српска Жандармерија, на Духове, одиграла пресудну улогу у сукобима код београдске Чукур-чесме, као и током турског бомбардовања Београда наредног дана.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво