Читај ми!

Ко треба да брине о безбедности матураната током прослава

Сви бољи београдски хотели већ су распродали термине за прославе матурских вечери. Јесу то лепи догађаји, за памћење, али захтевају добру припрему. На првом месту је безбедност.

Први пут, након две школске године, без икаквих ограничења. Матуранти Треће београдске гимназије сами су одлучили где ће и када прославити матурско вече. Одабрали су хотел и 4. јул, јер су им пре тога много важнији пријемни испити за упис на факултете.

"Нисам још смислила ни шта ћу да обучем, мислим да ће то временом да ми дође, али заказала сам на пример шминкање, смислила сам како ћу да се средим, али више ми је на уму то да се прво лепо спремим за пријемни, па ћу онда да размишљам како ћемо да будемо лепи то вече", наводи Тара Радак, матуранткиња Треће београдске гимназије.

Лука Јовановић, матурант Треће београдске гимназије наводи да за њега матурско вече представља леп завршетак средње школе, весеље које треба да обележи четири године дружења и које треба свима да остане у лепом сећању.

Никола Вуксановић, матурант Треће београдске гимназије каже да се сада припрема за пријемни испит, те да не размишљам толико о припреми за матурско вече.

Цена матурске вечери у једном од најлуксузнијих престоничких хотела износи 8.400 динара. И поред високе цене, бар како су нам рекли наши саговрници, мало ко је одустао. У овај износ укључени су вечера, фотографисање, безалкохолно пиће и музика. Осим за саму прославу, родитељи морају да издвоје и новац за припрему.

"Око девојчица има доста посла, сви заказују шминкање, купују се торбе, ципеле, не бих знала колики буџет треба отприлике да се одвоји зато што је моја мама модни дизајнер и она се углавном побрине за све то", каже Сара Петијевић, матуранткиња Треће београдске гимназије.

Ко брине о безбедности матураната током прославе 

Док ученици брину о пријемним испитима, родитељи о новцу, агенција са којом је школа потписала уговор о организацији матурске вечери мора да брине пре свега о безбедности матураната.

"Постоји обезбеђење које је ангажовано током прославе матурске вечери и сам организатор прославе је одговоран да води рачуна и о безбедности, тако да је то пре свега на њима", наводи Јелена Кручичанин, професор српског језика и књижевности.

У једном од хотела у коме се одржавају прославе матурске вечери кажу да предузимају низ безбедносних мера уочи свих прослава. Неке се обављају на самој матурској вечери, рекли су нам организатори.

"Ми имамо процедуре које су веома ригорозне, које поштујемо од слова до слова, тако да можемо да гарантујемо безбедност свим гостима и апсолутно свим посетиоцима нашег хотела, тако да се надамо да ће и матурске вечери проћи без икаквих проблема и инцидената", каже Марко Вукићевић, пи-ар хотела.

Изазов у школама биле су и лажне дојаве о постављеним бомбама, па се сви надају да тога неће бити на матурским прославама. За матурско вече битна је безбедност пре свега.

Протеклих дана на пример у школама на територији општине Вождовац која има највише основних и средњих школа радило се на едукацији ученика, а предавања су држали полицајци.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара