Читај ми!

Све више људи полаже испит за управљање чамцем

Почетак јуна је период када оживе марине на рекама. За љубитеље воде и пловидбе, какви су власници чамаца, бродића, глисера, сплавова и других пловних објеката почиње најпре припрема. Перу се и фарбају пловила, сервисирају мотори, обнављају дозволе. У жељи да се што више ужива у пловидби на рекама треба бити опрезан и имати на уму и непредвидиве околности, па је много више посла за Капетаније, али и речну полицију.

Начелник Одељења за послове лучких капетанија Милан Николић каже да уочи отварања сезоне власници пловила врше годишњи сервис, баш као што се то чини и са аутомобилима.

Истиче да је потребно водити рачуна о правилима пловидбе, али се често придржавати и неписаних правила и наутичке праксе.

Не треба чинити нагле потезе, а ако дође до нежељених ситуација не треба да нас ухвати паника, треба поступати хладне главе, поручио је Милан Николић.

Наводи да се подиже свест људи о безбедности на рекама, а све више људи полаже испит за управљача чамцем у Лучкој капетанији. Испит садржи питања из облсти пловидбених прописа, основе навигације, конструктивне елементе пловила, прву помоћ и радио-телефонску услугу.

Повећан је, каже, број уписаних и регистрованих пловила. У Београду има 11.500 уписаних чамаца, а 45-48 процената њих је и регистрован.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се