Читај ми!

У Грачаници обележена годишњица убиства Димитрија Поповића

Парастосом на гробљу и паљењем свећа и полагањем цвећа пред капелом, родбина и пријатељи обележили су осамнаест година од убиства Димитрија Поповића у Грачаници.

Димитрије је убијен ватреним оружјем испред киоска брзе хране у Грачаници 2004. године. За убиство су оптужени Алберт Краснићи и Љабинот Гаши из Приштине. Тада малолетни Краснићи осуђен је на девет и по година затвора, а Гаши је ослобођен кривице.

Мајка убијеног младића Јоргованка Поповић ни након скоро две деценије не може да се помири са судбином, преносећи да "време не може да залечи рану која је на срцу и души, која је пролила крв Грачанице".

"То их је неко из Приштине натерао да дођу и пуцају на децу у Грачаници. Веома је тешко, не може се заборавити и убицама никада нећу опростити. Овде су сви његови другови, и Димитрије би сада био са њима, имао би 35 година. И он је имао право на живот", рекла је Јоргованка.

Другови страдалог Димитрија припремили су књигу под називом "Димитрије са сунцем у очима", а песник Ратко Поповић, стриц настрадалог Димитрија, подсећа да је пре 18 година злочинац смогао снаге да Димитрија растави од живота, породице и будућности

"Димитрије јесте отишао са сунцем у очима и са многим сунчевићима сведочи о трагедији и страдању српског народа овде на нашем Косову. Овај рат је однео око стотину сунчевића који су данас Христова војска која брани Косово, како би остало српско док је века и света", казао је Ратко Поповић.

Димитрије Поповић, утврдила је истрага, убијен је без икаквог разлога, само зато што је Србин, јер је био у групи другова. Меци испаљени рафално из аутоматске пушке били су фатални за Димитрија.

Убица Аљберт Краснићи одслужио је половину казне, а крајем јануара прошле године, убио га је отац, након породичне свађе у њиховој кући у Приштини.

Капела посвећена Димитрију Поповићу у Грачаници, недалеко од споменика преминулим Србима у претходним ратовима, ускоро ће бити осликана и предата Епархији рашко-призренској.

У Грачаници и околним српским срединама Димитрија од незаборава чувају меморијалним турниром у малом фудбалу, сваке године, почетком јуна.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се