Читај ми!

Како да препознамо праву кафу, мешавине више неће моћи да се "шверцују"

За који дан ознаку "кафа" моћи ће да носе само производи који у себи не садрже ни најмањи проценат додатака попут јечма, соје, цикорије. То не значи да на тржишту неће више бити ових мешавина, али, на њиховом паковању неће смети да пише: кафа.

Уз нова правила знаће се тачно шта пијемо, бар када је кафа у питању. По правилнику о квалитету сирове кафе, на амбалажи више неће смети да пише кафа уколико у њој има неких додатака. Мешавине које су до сада могле да се нађу у кесицама, произвођачи ће од сада морати да ознаће на паковању.

У случају да кафа не доминира, на паковању ће морати да пише састојак који је најзаступљенији, нпр. јечам, раж, пшеница или нека друга житарица. Скроб, који је досад могао да се нађе као саставни део кафе, по новим прописима потпуно је забрањен.

"Сви производи или кафа или производи кафе или сродни производи који у себи садрже кафу морају да испуњавају услове који су прописани новим правилником и једино тако се могу наћи у промту. Новине су за замене за кафу, сурогати кафе, где се не може више наћи у промету пржена, млевена кафа са сурогатом. То је био један простор где се могло манипулисати, јер ви нисте знали шта је сурогат и колико тог састојка има у производу", рекао је Бранислав Ракетић из Министарства пољопривреде, шумарстава и водопривреде.

Правилником је предвиђена и могућност да производи који не испуњавају прописане услове, могу бити у промету до истека рока трајања, што значи да ће, у пракси, на рафовима и у јуну моћи да се пронађе понека кесица на којој пише кафа, а да у њој има и дугих састојака. Произвођачи кажу да ће ова новина штитити и њих и потрошаче.

"Без овог правилника потрошачи су били доведени у заблуду, на кеси вам стоји да је кафа, а суштински није чиста кафа и тамо ситно на некој декларацији пише да има сурогат, али није децидно јасно да је у тој кеси суштински то. У нашим радњама нема промене, ми настављамо по истом принципу, јер код нас можете купити само кафу у зрну, нема мељемо на лицу места", истакао је Раде Бажић, власник пржионице кафе.

Замена за кафу може бити јечам, раж, пшеница и друге житарице, а њима се могу додавати шећер, јестива биљна уља и друго. Дефинисане су и ботаничке врсте кафа које се могу стављати у промет и параметри квалитета сирове кафе.

У Министарству пољопривреде кажу да је циљ увођења правилника усклађивање са прописима Европске уније и заштита потрошача.

Новим правилником бице боље регулисано тржиште јер ће сви произвођачи кафе бити у равноправном положају, а у Србији их има око 460. Врло је вероватно да ће великим произвођачима ове измене одговарати, да ће се мали прилагодити, у складу са својим пословањем, а потрошачи ће знати шта плаћају и шта пију.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи