Читај ми!

Како и зашто постати млади европски амбасадор – пријаве до краја јуна

Мрежа Младих европских амбасадора има за циљ ширење вредности на којима почива Европска унија и подизање свести о сарадњи Европске уније са својим партнерима са Западног Балкана. У току је конкурс за нове амбасадоре на који млади могу да се пријаве до 30. јуна.

Платформа Млади европски амбасадори (YЕА) је креативна мрежа младих активиста целог Западног Балкана, јер млади амбасадор има између 18 и 29 година.

"Како ја волим да кажем, ја сматрам да смо ми глас младих људи у Србији и залажемо се за различите теме као што су екологија, родна равноправност, људска права, и све оно што сматрамо да је нама важно и исто тако да је важно и другим младим људима", истиче Адријана Никитовић, млада европска амбасадорка у Србији.

Додаје, да с једне стране раде на унапређењу својих вештина, знања, али оно што је још значајније је то што они раде за друге младе људе, као и да организују различите догађаје. 

Један програм је управо завршен. 

"У претходна четири дана ја сам била део каравана који организује делегација ЕУ у оквиру европске школе дебате где смо управо имали прилику да видимо бројне младе коју су, након што су прошли дебате били спремни, прво, научили су како да изграде своје аргументе, а онда да их успешно бране", истакла је Никитовићева.

Избор амбасадора је веома строг. Чине га три круга, а онда објашњава Никитовићева, у трећем кругу пролази 30 оних који имају највећи број гласова, након чега стручни жири бира десеторо најбољих који постају нова генерација Младих европских амбасадора.

"Нас за сада има 120 у мрежи. Из сваког од партнера Западног Балкана по 20 људи, али ево радујемо се да ћемо од, рецимо краја ове године, имати и шездесеторо нових", навела је она. 

Млади европски амбасадори сматрају да је овај пројекат од великог значаја и за Европску комисију и за младе који живе на Западном Балкану. Зато верују да има будућност.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара