Читај ми!

Свесрпски дечји сабор – деца из дијаспоре и вршњаци из Београда поново су заједно

После двогодишње паузе због пандемије, српска деца из дијаспоре и њихови вршњаци из Београда поново су заједно. Циљ Свесрпског дечјег сабора је неговање осећања припадности, националног идентитета и српског језика. Покровитељ Фестивала је председник Србије.

Српску децу која живе у Немачкој, Румунији, Словенији и Хрватској дочекали су вршњаци и домаћини - ђаци ОШ "Старина Новак". За многе је долазак на Сабор ново искуство. Желе да боље упознају српску престоницу, а највише се радују дружењу и новим пријатељствима.

"Ја сам српски језик учила код куће и у Копру имамо могућност да учимо српски језик, и у школама по целој Словенији", каже Андреа Бети из Копра.

"Причам са мојим родитељима, са мојом породицом, у школи са професорима, другарима. Волим српске обичаје, волим српску музику и свирам тамбуре", каже Софија Стојков из Темишвара.

"Ово ми је други пут да примам дете из Франкфурта. Није иста девојчица, али негујем пријатељство са старом гошћом", истиче Анђела Муловић из ОШ "Старина Новак" из Београда.

Учесници Свесрпског дечјег сабора посетили су Палату "Србија".

"Ви сте мали велики амбасадори наше земље у земљама у којима тренутно боравите и ви сте ти који треба да преносе нашу културу, обичаје, наш језик", рекла је Дарија Кисић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

А како негују матерњи језик, писмо, традицију и љубав према земљи, игром и песмом показали су гости и домаћини у Дечјем културном центру на концерту "Мисли су нам увек близу".

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи