Читај ми!

"Батут" објавио шта све треба да знамо о мајмунским богињама

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" објавио је шта треба знати о мајмунским богињама и које су мере превенције.

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" навео је међу кључним карактеристикама да мајмунске богиње изазива вирус мајмунских богиња, који припада роду Ortopoxvirus-a из породице Poxviridae.

– У периоду од 13. до 21. маја, у 12 неендемских земаља у свету је регистровано 28 случајева сумње и 92 потврђена случаја мајмунских богиња.

– Ово обољење из групе зооноза се јавља првенствено у тропским кишним шумама централне и западне Африке са повременим уносом у друге регионе.

– Клиничке манифестације најчешће укључују: грозницу, осип и отечене лимфне чворове, а болест може довести до низа компликација.

– Болест је обично самоограничавајућа са симптомима који трају од две до четири недеље.

– Вирус се преноси на људе блиским контактом са зараженом особом или животињом, или преко контаминираних предмета (у блиском контакту са кожним променама, телесним течностима, респираторним капљицама и контаминираним предметима као што је постељина).

– Клиничка слика мајмунских богиња подсећа на клиничку слику великих богиња, сродну ортопоксвирусну инфекцију која је проглашена искорењеном широм света 1980. године. Мајмунске богиње су мање заразне од великих богиња и изазивају мање тешко обољење.

– Вакцине које су коришћене током програма ерадикације великих богиња такође су пружале заштиту и од мајмунских богиња, али треба имати у виду да је вакцинација против великих богиња престала да се примењује масовно 1980. године и да вакцинални имунитет није доживотан и потпун. Произведене су и новије вакцине од којих је једна одобрена за превенцију мајмунских богиња.

– Антивирусни лек развијен за лечење великих богиња такође је лиценциран за лечење мајмунских богиња.

Овде можете прочитати епидемиолошке карактеристике мајмунских богиња и све о превенцији.
четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара