Читај ми!

Нови чланови Синода митрополит Јоаникије и епископ бачки Иринеј

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије и епископ бачки Иринеј изабрани су за нове чланове Синода Српске православне цркве на пролећном заседању Светог Архијерејског Сабора, саопштила је данас СПЦ. У Светом Синоду мандат је престао митрополиту дабробосанском Хризостому и епископу крушевачком Давиду, који остају чланови заменици.

Свети Архијерејски Сабор СПЦ саопштио је да је на редовном пролећном заседању у Сремским Карловцима и Београду од 15. до 21. мај попунио упражњене епархије западноевропску и шабачку, изабрао нове чланове Синода, разматрао стање СПЦ ван Србије, као и "духовне и све остале последице ратног сукоба у Украјини".

За епископа западно-европског изабран је досадашњи викарни епископ хвостански Јустин (Јеремић), а за епископа шабачког досадашњи викарни епископ топлички Јеротеј (Петровић), док је администрирање Епархијом загребачко-љубљанском поверено патријарху.

За викарне епископе патријарха српског изабрани су: архимандрит Алексеј (Богићевић), игуман манастира Светог Луке у Бошњанима крај Варварина, са титулом епископ хвостански, архимандрит Иларион (Лупуловић), игуман манастира Драганца код Гњилана, са титулом епископ новобрдски, архимандрит Нектарије (Самарџић) и клирик Епархије британско-скандинавске, са титулом епископ јегарски.

Такође, изабрани су архимандрит Доситеј (Радивојевић), настојатељ манастира Светог Георгија у Ћелијама код Лазаревца, са титулом епископ липљански и протосинђел Петар (Богдановић), настојатељ манастира Горњака код Петровца на Млави, са титулом епископ топлички.

У саопштењу СПЦ-а наводи се и да је Сабор прогласио нове свеце и у Диптихе светаца придодао светог Данила, епископа карловачког и плашчанског, са датумом празновања (27. јануара) 9. фебруара.

Затим светог Иринеја (Ћирића), епископа бачког, са датумом празновања (24. марта) 6. априла.

За ректоре богословијâ постављени су досадашњи вршиоци дужности ректора: Богословије Светог Саве у Београду - протођакон Радомир Врућинић, Богословије Светог Арсенија у Сремским Карловцима - протојереј-ставрофор мр Јован Милановић, Богословије Светог Петра Дабробосанског у Фочи - протонамесник Љубомир Пријовић.

Током овог заседања пажљиво је саслушан и извештај о делатности Богословског факултета "Свети Сава" у Либертивилу у САД, са конкретним одлукама за унапређивање наставног процеса.

Разматрано је и стање наше цркве на Косову и у Метохији, у Црној Гори, у Хрватској и другде, као и духовне и све остале последице ратног сукоба у Украјини.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво