Читај ми!

Када мама и тата више нису заједно – како деци објаснити развод родитеља

Дете заслужује објашњење о разводу у било ком узрасту, рекла је за Радио Београд 1 Татјана Прокић, психолог и психотерапеут. Нагласила је да је најважније бити прецизан са информацијама о томе шта ће се све дешавати у наредном периоду – да ли мења школу, шта ће бити са другарима, колико ће и како виђати други део породице.

Татјана Прокић је у емисији Међу световима свет Радио Београда 1 рекла да ће у супротном дете почети да размишља да нешто са њим није у реду, да су се родитељи због њега разишли. Важно је дефинисати ствари које су се до тада дешавале и корисно је колико-толико задржати рутину, а све би то родитељи требало да саопште заједно.

Психолог и психотерапеут Татјана Прокић сматра да је на родитељу који остаје и наставља живот са дететом већи задатак. Они имају велико и финансијско бреме. Тако може да утиче и манипулише родитељ с којим дете не живи.

"То може бити мамљење детета куповином ствари које други родитељ не може да приушти. Присутно је удовољавање и размаженост деце. Може се десити да он код другог родитеља ког виђа повремено уопште нема постављане границе, нити се поштује одређена рутина. Сваки пут када се родитељу врати дете од растављеног партнера, он има задатак да га врати назад и поново постави границе. Годину до две је од процеса развода потребно да дете схвати и прихвати ситуацију која се десила", казала је Прокићева.

Оптималан начин провођења времена са дететом заснива се на договору растављених партнера, уколико је то могуће. Ако није, потребно је да макар тај родитељ код кога дете одлази, на пример викендом, има тачно дефинисане активности.

"Kвалитетно време не значи да је увек јако забавно и да се дете води на разна места. Успостављање озбиљне блискости боље се може спровести кроз учествовање у свакодневним активностима, као што је решавање домаћих задатака. Такође, уколико га је отац увек водио на тренинг, то би требало настављати", истакла је гошћа Ноћног програма Радио Београда 1.

Разлози самохраног родитељства 

Постоји неколико разлога за самохрано родитељство. Најчешће је то развод, али ту су и смрт партнера, свесна одлука о самохраном родитељству због откуцавања биолошког сата и друго.

"Многи стручњаци се слажу да деца која доживљавају развод теже пролазе кроз ту кризу од оне којима један родитељ премине. Пре свега, јер развод виде као избор – неко је изабрао да се растави од маме или од тате и доживљавају то као неправду где су колатерална штета. Деца разумеју да је смрт коначна, а код развода, макар у првом тренутку, дете гаји наду да је помирење могуће и да оно може да уради нешто на ту тему", објаснила је психолог и психотерапеут Татјана Прокић.

"Фигура родитеља који је преминуо негује се кроз све оне позитивне ствари које су се десиле за време живота родитеља. Ако се то десило док је дете било мало, јако је важно причати о томе какав је тај родитељ био, које су сличне позитивне особине које је наследио од преминулог родитеља", саветује Прокићева.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се