Читај ми!

Високи Дечани чекају да им се врати имање, захтев Приштине за чланство у СЕ повећао забринутост

Чак и када би политичка ситуација била неспорна, на путу Приштине ка Савету Европе испречила би се људска права. На то је недавно указао и бивши председник Уставног суда у Приштини. Енвер Хасани сматра да би услови за пријем били остваривање права ЛГБТ заједнице, формирање Заједнице српских општина и спровођење одлуке о враћању имовине манастира Високи Дечани. Уставни суд у Приштини је на данашњи дан 2016. донео одлуку да је Манастир Високи Дечани власник 24 хектара земље и шуме. Локалне власти то још нису спровеле.

У Високим Дечанима шест година чекају да се неко умилостиви да спроведе одлуку највишег правосудног органа – да манастирску земљу упише у катастар Општине Дечани.

Из цркве упорно указују на одговорност приштинских институција и напомињу да њихов однос према имовини Високих Дечана и другим православним светињама на Косову и Метохији, "јасно показује да нису ни вољне нити у стању да поштују своје сопствене судске одлуке и пруже адекватну правну заштиту за српску православну баштину на Косову и Метохији".

"Епархија рашко-призренска још једном апелује на међународне институције и дипломатске представнике у Приштини да учине све што је у њиховој моћи да се за Српску православну цркву и наш верни народ на КиМ успостави ефикасна владавина закона, права, као и поштовање људских права, верских слобода и идентитета СПЦ и њених светиња на Косову и Метохији", наводи се у саопштењу Епархије.

Патријарх српски Порфирије истиче да јесте баштина СПЦ, али све што је духовно, ако је аутентично духовно, не ограничава се само на једног човека или један народ.

"Баш зато што је духовно, иако наше, то превазилази по значају лепоти границе у којима ми постојимо и у којима припадамо и то јесу светиње које су културна баштина читавог света", поручује патријарх Порфирије.

Шефови мисија Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и Сједињених Држава позвали су владу у Приштини да без даљег одлагања у потпуности изврши законит упис земљишта Манастира Дечани у складу са одлуком Уставног суда.

Историчар Александар Гуџић наглашава да међународна заједница, с једне стране, позива на поштовање и примену већ донетих одлука али, са друге стране, не чини ништа како би Приштину натерала и приморала да поштује већ донете одлуке – и то је оно што изазива забринутост Срба на КиМ и у СПЦ.

А забринутост расте откако су званичници Приштине поднели захтев за чланство у Савету Европе, те да би пријем значио награду међународне заједнице за све досадашње гажење људских и верских права Срба и права Цркве на Косову.

"Када видимо како се крше основна људска права Срба на КиМ, да се уништавају српски споменици културе и манастири, да је од 1999. године 135 цркава и манастира порушено и спаљено, када све то имамо у виду јасно је да је врхунац цинизма, уопште говорити и поменути чланство тзв. Косова у СЕ, а камоли нешто више од тога", поручује директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

А из Владе у Приштини тишина, без одговора када. Високи Дечани су једини споменик у Европи који се 23 године налази под војним обезбеђењем. Од 2004. Високи Дечани су на листи Унеска. Као и Богородица Љевишка, Пећка патријаршија и Грачаница.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво