Читај ми!

Дванаест нових академика приступило Српској академији наука и уметности

Српска академија наука и уметности и званично је богатија за 12 академика. Протекла три дана представили су се кроз приступне беседе из историје и уметности, медицине, хемије и биологије, математике, физике и гео-науке.

Осим квалитета, новоизабрани академици поправљају и бројност српске академије која има најмање чланова у региону. Kажу, протеклих деценија пријем нових чланова био слаб у односу на природни одлив.

"То је највиши и најрадоснији тренутак у нашем професионалном животу и када се до њега домогнемо врло често нисмо ни свесни пуноће његовог значења. Из далека, из прикрајка слутим сав тај ехо, колосални ехо где се сливају преко век ипо ове институције најумнији људи", рекао је академик Светислав Божић.

Славенко Терзић говорио је о томе зашто није дошло до сеобе Срба у Русију почетком 20. века. Kолико историја може да буде занимљива дочарао је Миодраг Марковић и открио да накит који је данас код енглеске краљице сликао још у 19. веку Павел Петровић.

Неки портрети су приказани први пут. Посебно је занимљива чињеница да је у то време неко пропутовао читав свет. Од Темишвара преко Лондона, Перуа, Индије, до Хаваја.

"Није се знала уопште његова судбина, мислило се да је 1856. нестао у Перуу умро, а испоставило се да је он наставио активност 30 година по многим земљама света, на многим континентима, свуда је портретисао високу елиту", рекао је академик Миодраг Марковић.

Приступне беседе, по традицији биће објављене у Зборнику САНУ.

среда, 08. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара