Читај ми!

Лични подаци су вреднији од новца, како их заштитити

"Нека остане лично", назив је кампање која почиње с циљем да се подигне свест грађана како да заштите личне податке. Покренули су је повереник за заштиту информација од јавног значаја и ОЕБС.

Четири године имамо Закон о заштити података о личности, али многи и даље не знају како их штити.

Ко сме да вам тражи матични број, да ли је у реду да ПИН платне картице чују сви у продавници, да ли је дозвољено да нас на јавним местима снимају камере?

"Постоји истраживање јавног мњења којим је потврђено да, иако су заинтересовани за заштиту података, људи о томе не знају много. Зато је потребна оваква кампања", истиче Јан Брату, шеф мисије ОЕБС-а у Србији.

Повереник за заштиту информација од јавног значаја и заштиту информација о личности Милан Мариновић објашњава да на друштвеним мрежама, посебно млађи, олако остављамо личне податке и да, при томе, не прочитамо политику приватности. 

"Објављивање фотографија на профилима малолетне деце такође може да буде опасно. Постоје интернет предатори, а за тим трагају по цео дан", упозорава Мариновић.

Осим спотова, канцеларија повереника од јесени креће по Србији да грађанима објасне да су лични подаци вреднији од новца.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара