Читај ми!

Мариновић: Важно је да грађани науче како да заштите личне податке

Почиње кампања промовисања права на заштиту података о личности и рада институције повереника под називом "Нека остане лично". Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић да је најважније да грађани сазнају како да, уколико посумњају да се подаци не обрађују на законит начин, остваре право да их заштите.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић рекао је да кампања промовисања права заштите података о личности уз подршку Мисије ОЕБС-а почиње данас и да је направљено пет промотивних спотова.

"Од данас почиње њихово емитовање, прво на РТС-у, а затим и на осталим телевизијама са националном фреквенцијом и на великом броју локалних телевизија. Идеја је да грађане широм Србије упознамо са потребом чувања њихових личних података, зашто не треба да их дају свугде и како треба да се интересују да заштите те податке", навео је повереник.

Додао је да је најважније да грађани сазнају како да, уколико посумњају да се подаци не обрађују на законит начин, остваре право да их заштите.

Мариновић је објаснио да је недостатак времена један од главних узрочника због којих грађани олако дају личне податке.

"Људи не размишљају превише о томе ако дају неки свој податак – матични број, имејл адресу, број телефона, шта све може да се деси. То је посебно изражено на интернету. На интернету олако долазимо до неких интернет садржаја тако што прихватамо све услове да бисмо дошли до неког садржаја, а да не читамо политику приватности", рекао је Мариновић и апеловао на грађане да читају политику приватности.

Истакао је да је тешко рећи где све оду подаци које дамо, али да је сигурно да не остају само код оних којима смо их дали.

Мариновић је истакао да грађани такозване бесплатне садржаје на интернету плаћају својим подацима који се прослеђују ко зна коме и да вероватно иду на сервере компанија у иностранству.

"Грађани се највише жале на угрожену безбедност података" 

Говорећи о обраћању поверенику, Мариновић је објаснио да се грађани највише жале на угрожену безбедност података код руковаоца подацима и да пишу притужбе Поверенику који има различите могућности.

"Једна је да се практично информише о томе да ли је до тога дошло, да ли се обрађују подаци, а следећи корак је да изврши инспекцијски надзор. Ми имамо овлашћене инспекторе који могу да контролишу по питању заштите података о личности буквално свакога ко у овој држави врши обраду података", истакао је Милан Мариновић.

Планирано отварање канцеларија Повереника у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу 

Повереник је навео да је изменама закона омогућено отварања канцеларија ван Београда.

"Ја сам планирао да ове године отворимо три канцеларије – у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу и прва би требало да буде у Новом Саду. Већ смо обавили прелиминарне разговоре са градском влашћу и очекујем да ће најкасније до краја лета та канцеларија да заживи", истакао је Мариновић.

Напоменуо је да је и у оквиру кампање, али и мимо ње, идеја да се грађанима широм Србије приближе служба и послови Повереника и да ће се обилазак што већег броја градова и општина интензивирати од јесени.

Милан Мариновић је поручио да је неопходно променити Закон о заштити података који је, како је навео, нејасан и који не може лако да се примењује.

"Морамо да регулишемо неке области које ни тај закон не регулише, као што је обрада наших биометријских података, као што је обрада података путем свих видова видео-надзора, не само оно што ради МУП, него што ради приватно обезбеђење. Сведоци смо убрзане дигитализације свугде. Треба видети утицај те дигитализације на заштиту наших личних података и утицај развоја вештачке интелигенције на заштиту наших личних података", казао је Мариновић.

Истакао да му је идеја да се заштита података о личности уведе у неке постојеће предмете у основним и средњим школама, као и да је идеја да старије грађане о заштити података науче путем најмлађих.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи