Читај ми!

Зашто су стигле лажне дојаве о бомбама и ко стоји иза њих

У 97 основних и средњих школа у Београду, непосредно пред почетак наставе, стигле су анонимне дојаве о бомбама. У току поподнева, дојављено је да су постављене бомбе и на мостовима у престоници, тржним центрима, београдском "Водоводу", али је утврђено да су биле лажне. Горан Мандић, професор на Факултету безбедности, наводи за РТС да је све ово дело неке службе, неке државе која спроводи ову врсту специјалног рата усмереног према Србији.

Чак 97 основних школа у Београду и поједине средње школе јутрос су добиле дојаве о бомбама. Након детаљне провере контрадиверзионих екипа МУП-а у великом броју школа, утврђено је да су дојаве биле лажне.

После претећих дојава о постављеним бомбама у београдским основним школама, стигла је нова претња да су постављене бомбе на мостовима у Београду, тржном центру "Стадион", али и "Водоводу".

Горан Мандић, професор на Факултету безбедности, наводи за РТС да се ради о организованом нападу који је добро припремљен са циљем да изазове страх и панику.

"Евидентно је да ово није дело појединца, не може ово да уради ни организована група, ово је дело неке службе, неке државе која спроводи ову врсту специјалног рата усмереног према Србији", оцењује Мандић.

Указује да је за овакву акцију потребна озбиљна организација.

"Да пошаље толики број дојава на толико различитих адреса не може појединац, него веома озбиљна организација која је прво требало да прикупи све информације о радном времену, када ђаци иду у школу, које институције још могу да гађају", објашњава Мандић. 

На питање како се бирају институције које се гађају, одговара:

"Имате две врсте које су интересантне за напад: једна врста су она правна лица која су од значаја за функционисање државе, а друга правна лица су она која нису од значаја, али се окупља велики број људи у тим институцијама, и евидентна је овде процена оних који то раде да је најбоље гађати школе јер се тамо налази велики број деце, а сви смо осетљиви на децу", наводи Мандић.

Указује да су сајбер напади само један део специјалног рата.

"Мислим да је ово специјалан рат јер сајбер напад је само један део специјалног рата, а фактички све ове последице које проистичу од дојава могу се сврстати управо у један облик специјалног рата, који је у овом случају усмерен према Србији", наводи гост Београдске хронике

Све ово што се дешава, додаје он, догађа се зато што нисмо увели санкције Русији. 

"То је евидентно ако посматрате генезу: прво авиони који лете за Москву, па аеродроми, па се онда полако шири. Ко може да буде заинтересован за толико широк дијапазон мета где ће послати дојаву – онај коме не одговара оваква тренутна ситуација", указује Мандић. 

Оцењује да ће се дојаве поновљати и у наредном периоду.

"А када ће се завршити немогуће је и незахвално прогнозирати. Вероватно када виде да не постижу свој циљ, па ће евентуално пробати да користе неке друге методе и средства", указује гост Београдске хронике.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи