Читај ми!

Патријарх Порфирије у посланици позива на истрајност у заједништву СПЦ

Поводом прослављања 100 година од обнове Пећке патријаршије, односно уједињења свих српских црквених области у једну, Српску патријаршију, Његова светост патријарх Порфирије упутио је са заседања Светог архијерејског сабора у Сремским Карловцима посланицу монаштву и верницима.

Поглавар Српске православне цркве Порфирије истиче у посланици да је овај велики празник, 100 година обнове Пећке патријаршије, празник јединства и слоге, саопштила је СПЦ.

То је, наглашава, дан када је од свих потврђена општа свест о јединству и континуитету свете СПЦ у историји, посебно од великог догађаја стицања аутокефалности, пре више од осам векова, од Жиче, Пећи и Карловаца до Београда.

Подсетио је да је после победе у Великом рату, по ослобођењу и стварању државе јужних Словена, 12. септембра 1920. године у Сремским Карловцима, у присуству регента Александра Карађорђевића и државних званичника, одржан је Сабор архијереја.

На њему је, како је истакао, после 154 године, уз литургијско јединство, које, указује, никада није ни било нарушено, успостављено и канонско и административно јединство и свечано проглашена обновљена Пећка патријаршија, односно СПЦ, на подручју историјске и канонске јурисдикције.

Тако су, каже, коначно испуњене тежње многих поколења наших предака. 

Такође, подсетио је, и да је Свети архијерејски сабор СПЦ, 28. септембра 1920. године, најугледнијег архијереја тог доба, митрополита београдског Димитрија, изабрао за првог патријарха обновљене Патријаршије.

Додаје и да је убрзо, 19. фебруара 1922. године, Патријаршија у Константинопољу, одговарајућим црквеним актом, свеправославно прихваћеним Томосом, потврдила уједињење историјских српских црквених области као "канонско и оправдано", а СПЦ је призната, "за сталнo и заувек", као сестринска црква свих аутокефалних православних цркава. 

"И ми данас, после стотину година, радосно објављујемо и прослављамо овај историјски догађај, било да живимо у матици, било у некој од српских или околних земаља, било у расејању, разбацани буром историјских ветрова широм шест континената", навео је патријарх.

Посебно је указао да је СПЦ у свим невољама, недаћама и страдањима делила и радости и туге српског народа, а да је Патријаршија била и остала симбол народног јединства и онда када је државно устројство и јединство бивало разбијено.

"Због свега тога ми ових дана, када се сећамо подвига наших предака који су жудили за јединством, за јединство се борили и јединство Цркве остварили, озарени светлошћу Васкрсења Христовог, шаљемо архипастирски благослов свој пуноћи наше Српске православне цркве, историјске Патријаршије пећке и београдско-карловачке, и позивамо наш верни народ у земљи и расејању да, упркос свим искушењима, остане и истраје у заједништву, у крилу своје мајке цркве", поручио је између осталог у посланици патријарх српски Порфирије.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи