Читај ми!

Прослава јубилеја Српске патријаршије у Сремским Карловцима

У Сремским Карловцима данас je централни догађаји поводом обележавања стогодишњице васпостављања Српске патријаршије. Заседа Свети Архијерејски сабор, а у подне ће на тргу бити одржана свечана академија. Прослава значајног јубилеја почела је јуче дочеком српског патријарха Порфирија.

Замишљено је баш онако како се и одиграло тог 12. септембра 1920. године када је дошло до васпостављења Српске патријаршије, односно уједињења покрајинских у Српску православну цркву- српски патријарх је допутовао возом, а затим фијакером је уз пратњу народа, стигао до Патријаршијског двора.

Након богослужења у Саборном храму Светог оца Николаја, његова светост је отворила мултимедијалну изложбу где су представљене ретке и вредне реликвије и документа из овог и других периода прошлости Српске патријаршије.

Том приликом, патријарх је рекао да управо материјално и духовно богатство Сремских Карловаца, али и овај јубилеј говоре да је наш народ у исто време и наша црква, и обрнуто, а затим је позвао све посетиоце да погледају ову значајну изложбу.

"Позивам све да шетајући испред ових експоната прођете кроз историју, тј. пролазећи кроз прошлост да сви још боље упознамо себе сада, и наравно да упознавајући себе сада кроз своју прошлост, имамо чврсте темеље за будућност. Живели на много година, Христос Васкрсе", рекао је pатријарх српски Порфирије.

Осим овог, у Карловцима се обележава још један значајан датум, односно 174 године од Мајске скупштине, када су ударени и темељи данашње Војводине.

Поклоници из читаве Србије, од јуче пристижу у Сремске Карловце, а очекује се долазак око 10 хиљада људи.

У девет сати почиње Света литургија у Саборној цркви коју ће служити српски патријарх, а након тога и отварање Светог Архијерејског сабора у Патријаршијском двору.

Ту је и Свечана академија, која ће бити уприличена на тргу, уз богати културно уметнички порграм, а на којој ће учествовати и највиши државни званичници и црквени великодостојници.

Оно што је најављено јесте да ће се окупљеним грађанима обратити и Српски патријарх, управо са балкона тачно у подне.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво