Читај ми!

Светски дан слободе медија – Новинарство под дигиталном опсадом

На Светски дан слободе медија многи упозоравају на угроженост ове професије. Новинари често раде у отежаним условима, уз повећан финансијски и политички притисак, надзирање, затворске казне или насиље због тога што обављају свој посао.

Светски дан слободе медија прогласила је Генерална скупштина УН у децембру 1993. године, након препоруке Унеска.

Од онда, сваког трећег маја, годишњица Декларације Виндхок о принципима слободе штампе обележава се као Светски дан слободе медија.

Унеско наводи да је историјска веза која је успостављена између слободе да се траже, примају и саопштавају информације и јавног добра и даље релевантна као што је била у тренутку када је декларација потписана.

Трећи мај представља подсетник владама да треба да испуне своју преузету обавезу да поштују слободу медија.

На данашњи дан славе се принципи на којима почива слобода медија, оцењује се стање медијских слобода широм света, брани независност медија и одаје пошта новинарима који су изгубили живот радећи свој посао.

Новинарство под дигиталном опсадом 

Овогодишња тема Светског дана слободе медија је "Новинарство под дигиталном опсадом".

Она наглашава на које је начине новинарство угрожено дигитално посредованим нападима на новинаре, као и последице свега тога на поверење јавности у дигиталне комуникације.

Најновији Унесков извештај о светским трендовима показује да надзор и хаковање компромитују новинарство.

Надзор може открити информације које су прикупили новинари, укључујући и узбуњиваче, и крши принцип заштите извора, који се сматра предусловом за слободу медија и саставни је део резолуција УН.

Надзор такође може угрозити безбедност новинара откривањем осетљивих приватних информација, које би се могле користити за узнемиравање или напад.

Честитка министарства и осуда претњи, притисака и вређања 

Министарство културе и информисања честитало је свим новинарима и медијским радницима Светски дан слободе медија и поручило да је, у годинама препуним изазова, када смо глобално изложени како великом броју информација тако и великом броју дезинформација, од кључног значаја за све нас да сви новинари и медији извештавају одговорно и професионално, поштујући све законе и етичке стандарде професије.

Министарство је истакло и да без задршке, све претње, вређања, притиске и угрожавања безбедности новинара и медијских радника беспоговорно осуђује, а данашњи Светски дан слободе медија користи да позове све грађане и актере да новинарима и медијским радницима омогуће да неомeтано раде свој посао, не угрожавајући им личну безбедност и професионални интегритет.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић саопштио је да је улога новинара и медија сваким даном све значајнија, али да се слобода медија не поштује у неопходној мери, што се негативно одражава на правилно информисање грађана.

"С друге стране, мора се нагласити да се, нажалост, ни медији не понашају у свим ситуацијама довољно професионално и сасвим непристрасно, што негативно утиче како на објективно информисање јавности тако и на перцепцију грађана о квалитетном остваривању улоге медија у друштву", навео је Мариновић.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво