Читај ми!

Другови који се не заборављају – Спомен-плоча за Марију и Николу, страдале у бомбардовању аутобуса

На данашњи дан пре 23 године погинулo je 60 људи у бомбардовању аутобуса "Ниш-експреса" на мосту у Лужану код Подујева, а међу њима и сестра и брат Марија и Никола Петровић, средњошколци из Грачанице. На иницијативу њихових другара из генерације откривена је спомен-плоча са именима настрадалих.

На гробљу у Грачаници служен је парастос поводом њиховог страдања, а у школи "Краљ Милутин", на иницијативу њихових другара из генерације, откривена је спомен-плоча са њиховим именима.

"Никола је имао 17 година, Марија 15. Овом приликом ми смо као друштво хтели да покажемо да  и после 23 године нисмо заборавили на Марију и Николу и да их никада нећемо заборавити, а поготово нећемо опростити оника који су то урадили", рекао је друг настрадалог Николе, Бобан Петровић.

"Ми их не заборављамо, они ће увек да живе кроз наша сећања, корз наше приче, да се и остали сећају да виде, да се не заборави, да су настрадали од НАТО агресора", поручује Татјана Поповић, другарица настрадалих.

Петровићи, мајка и отац – Зорица и Драгиша, имали су само Марију и Николу.

"Ето то што су НАТО агресори урадили, нека виде сада кога су убијали. Они су знали да су ти цивили у аутобусу. Да није имало ништа друго. Осим цивила. То су урадили и то нека им служи на част, што су убијали невину децу. Не само моју, него и сву децу по Србији што су урадили", каже Драгиша Петровић, отац настрадалих средњошколаца.

На данашњи дан, 1999. године, у путничком аутобусу "Ниш-експреса", преполовљеном пројектилом из НАТО авиона док је прелазио мост у Лужанима код Приштине, убијено је 60 људи.

У другом таласу напада, око 50 минута после првог, оштећено је и амбулантно возило, а један од лекара из службе Хитне помоћи тешко је повређен.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се