Читај ми!

"Штит 2022" – приказ способности Војске Србије на аеродрому у Батајници, први пут приказан ракетни систем "ФК-3"

На војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници одржава се приказ способности Војске Србије под називом "Штит 2022". На изложби војне технике, која траје до 15 часова, централно место заузима кинески противваздухопловни ракетни систем средњег домета "ФК-3".

Снимак вежбе "Штит 2022"

Вучић: Честитам свима на изузетној вежби, поносан сам на нашу војску

Председник Србије Александар Вучић рекао је после обиласка наоружања на ародрому у Батајници да је поносан на Војску Србије, као и на њен напредак.

"Честитам Војсци и Министарству, свима на изузетној вежби. Поносан сам на Србију", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је приказано 14 "мигова 29", од тога 11 модернизованих, као и 11 "орлова".

"Биће потребна додатна улагања и размишљамо о ловачкој бомбардерској авијацији како да је оснажимо.

Србија је неутрална земља и мора да проналази решење како да сачува своје небо", навео је Вучић.

"Сада истовремено можемо да нишанимо 90 циљева истовремено", каже Вучић и напомиње да је потребан већи број пилота.

Истакао је да ће Србија наставити да снажи Ратно ваздухопловство и ПВО.

"Дуже време смо у преговорима за куповину 12 ‘рафала, најкасније почетком следеће године ћемо бити спремни да уговоримо куповину шест или 12 нових ‘рафала’, а очекујем и преговоре са британском страном око куповине ‘тајфуна’", рекао је Вучић.

Опширније Краће

Додик: Доказ колико је напредовало опремање и борбена готовост Војске Србије

Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик захвалио је Војсци Србије и врховном команданту Александру Вучићу за приказ способности који је, како каже, практичан доказ колико је напредовало опремање и борбена готовост Војске Србије.

"Почаствован сам позивом да будем присутан и могу да посведочим да у односу на оно што смо могли да видимо само пре осам или 10 година, када су се морали са ресурсима који су преостали правити прикази, имамо један сасвим нови и немерљив напредак који показује да Војска Србије може успешно да брани и одбрани народ и Србију", каже Додик.

Истиче да Војска Србије, показујући спремност, може да буде и фактор одвраћања од било какве помисли да Србија може, као некада, поново да буде гађана.

"Ово је нешто што свима нама Србима, где год да живимо, пуни срце. Помно се прати у Републици Српској и веома смо поносни на успех који је показан", истакао је Додик.

Опширније Краће

Обилазак наоружања, војне технике и опреме

Највиши државни званичници Републике Србије обилазе изложбу војне технике која је постављена на аеродрому Батајница.

Падобранци носе заставу Србије

Изнад аеродрома у Батајници вијори се српска тробојка коју носе падобранци, припадници Војске Србије.

Заставу Републике Србије носи мајор Дејан Стојиљковић, инструктор падобранства који изводи свој 505. скок, а заставу Војске Србије носи заставник Милан Светозаревић, такође инструктор падобранства којем је ово 1936. скок.

Представљен систем "ФК-3"

Први пут је приказан систем "ФК-3", један од најсавременијих противваздухопловних система у својој класи, чију савременост и актуелност карактерише радарска технологија последње генерације.

Припадници 63. падобранске бригаде изводе десант

Припадници 63. падобранске бригаде приказали су десант из хеликоптера "МИ-17". Истовремено, ракетни систем кратког и средњег домета "панцир" обезбеђује простор.

Потпуно нови "пегаз"

По први пут, посетиоци у Батајници могу да виде потпуно нови систем даљински пилотираног ваздухоплова "пегаз".

Потпуковник Саша Лакић, са Војнотехничкох института, каже за РТС да је нови "пегаз" потпуно нов систем и да је разлика у односу на оригиналну варијанту, представљену 2011. године, то што је "пегаз" сада потпуно оперативни систем у који је уграђена најсавременија авионика.

Систем је сада наоружан, а постоје и мале разлике у спољном изгледу – на крилима се налазе винглети, што није био случај са првом варијантом.

Опширније Краће

Налет модернизованих "мигова 29"

Модернизовани "мигови 29" могу бити у употреби до краја ове деценије. Могу са велике даљине да уоче објекат.

"Г-4 супер галеб" дејствује по непријатељским положајима

По непријатељским положајима дејствује "Г-4 супер галеб", "орлови" пружају подршку. "Норе" се спремају за дејство.

На аеродрому и модернизовано борбено возило "М-80"

Поред стандардне војне технике, грађани у Батајници могу да виде и модернизована војна средства која су измењена у односу на основне верзије.

На аеродрому је и борбено возило пешадије "М-80", а конструктор и вођа тима модернизације Владан Лазовић са Војнотехничког института каже за РТС да је на модернизованом возилу уграђена побољшана балистичка заштита.

Модернизован је и ходни део, уграђена је десантна платформа која омогућава лакше искрцавање посаде, повећана је ватрена моћ уградњом топа 30 милиметара, а на куполи се налази и аутоматски бацач граната и лансирне цеви са "маљутком 235".

Опширније Краће

Хеликоптери показују извлачење повређених

Хеликоптери показују вежбу извлачења повређених. Дужина ужета којим хеликоптери извлаче повређене је 40 метара, а помоћу њега могу извући и десеторо повређених.

"Мали милош" на полигону

Роботизована возила "мали милош" на полигону. Показују неутрализацију непријатеља.

Хеликоптери МИ-35, МИ-8 и МИ-17 у ваздуху

Хеликоптери МИ-35, МИ-8 и М-17 показују хеликоптерски десант.

Почео приказ "Штит 2022"

На војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници почео је приказ способности Војске Србије под називом "Штит 2022". Полетели "мигови 29" и модернизовани "орао". "Лазар" и "милош" на полигону". Пешадија заузима положаје.

Капетан Илија Јоксимовић предаје рапорт председнику Александру Вучићу

Председник Александар Вучић стигао је на аеродром Батајница. Након интонирања химне, капетан Илија Јоксимовић предао је рапорт председнику Србије, који је и врховни командант Војске Србије.

Капије аеродрома "Пуковник-пилот Миленко Павловић" отворене су јутрос у 8.30, а посетиоци у Батајници и гледаоци РТС-а видеће око 60 летелица, више од 300 средстава наоружања и војне опреме и обученост специјалних јединица Војске Србије.

Посетиоци до 15 часова могу да разгледају изложену војну технику, али и да приђу, да се информишу и нешто више сазнају о свему што је у последњем периоду набављено, од нових система до система којима Војска Србије већ располаже, али су у процесу модернизације.

Грађани ће бити у прилици да виде кинески ракетни систем средњег домета "ФК-3" - најновије наоружање Војске Србије, које ће бити у систему ПВО територије.

Приказ способности Војске Србије 

Приказу способности Војске Србије "Штит 2022",  присуствују председник Србије Александар Вучић, министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Милан Мојсиловић.

У активностима на војном аеродрому у Батајници учествује више од 1.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије. 

Део приказа способности су и припадници Ратног ваздухопловства и ПВО, Копнене војске, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде. 

Изводи се и хеликоптерски десант, а приказ  се завршава ваздухопловним дефилеом и демо-скоком припадника 63. падобранске бригаде.