Читај ми!

Стефановић за РТС: Ушли смо у серијску производњу, први пут показујемо потпуно наоружане "пегазе"

На Батајници, Министарство одбране и Војска Србије у суботу организују приказ најновијег наоружања. Министар одбране Небојша Стефановић поручио је грађанима да буду мирни и спокојни, јер их чува Војска Србије.

На војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници, Министарство одбране и Војска Србије у суботу организују приказ способности Војске Србије под називом "Штит 2022". Капије аеродрома отварају се у 8 и 30, програм почиње у 11 часова.

Публика у Батајници и гледаоци РТС-а имаће прилику да виде око 60 летелица, више од 300 средстава наоружања и војне опреме, али и обученост специјалних јединица Војске Србије.

Министар одбране Небојша Стефановић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а да је порука Војске Србије и државе да грађани могу да буду мирни и спокојни, јер их чува Војска.

"Захваљујући огормним улагањима и подршци председника Вучића у пртходном периоду успели смо да подигнемо капацитете наше војске, да подигнемо њене способности на највиши ниво", истакао је министар одбране.

Оно што је важно је да покажемо, не само оно што смо до сада имали, по један, два или три примерка, ушли смо у серијску производњу тих средстава, тако да ће грађани моћи да виде оно што имамо најсавременије у системима ратног ваздухопловства и пртивваздухопловне одбране  и све што смо направили за копнену војску, каже Стефановић.

"Грађани ће имати прилику да виде 20 Пасарса, наше лазаре и милоше - све по 20 комада најмање, видеће наше мале милоше, дивизион наших хаубица нора, све што смо развијали", напоменуо је Стефановић.

Очекујте нешто што је у обиму најмање два пута веће у односу на велики приказ који је био прошле године на Ушћу, где је приказан огроман број система, додао је министар. 

Такође наводи да ће грађани имати прилику да виде најсавременије системе противваздухопловне одбране. "Знам да се сви томе радују, видеће њихово садејство у простору", каже он.

Због смањеног простора тај приказ неће бити у поптуности једнак тактичним условима које војска примењује, али ће грађани то моћи лепо да виде, рекао је Стефановић.

"Моћи ће да уживају са својом војском, један леп дан за нас", каже министар одбране.

Напомиње да је отворен улаз на војни аеродром на Батајници, динамички део програма је од 11 до 12 - најатрактивнији приказ.

Борба за војне пилоте 

Комерцијални услови диктирају и цене, кажу да ћемо морати за ту категорију стручњака за пилоте, механичаре, за оне који помажу у систему одржавања авијације да се боримо, рекао је Стефановић.

После неколико година имамо повећање броја младих људи који су заинтереовани за занимање пилота, који су се пријавили на Академију, каже Стефановић и додаје да су се 73 млада човека  пријавила, а прима се 12.

"Шта је допринело овом повећању, радили смо много година да модернизујемо мигове-29, који су данас потпуно другачији од оних које смо имали, споља изгедају слично или исто, али унутра је поптуно другачији авион, његово наоружање је другачије", истиче Стефановић.

Нови ербасови хеликоптери, наоружани "пегази"... 

"Имамо нове ербасове хеликоптере, X-145, наоружани са домаћим наоружањем, имамо нове ми-35, борбене хеликоптере, имамо ми-17, ваздухоплове поред ласте, галебова и орлова, први пут показујемо сутра потпуно наоружане пегазе - беспилотне летелице које смо радили у кооперацији са партнерима из Кине, поред ЦХ-92 које смо купили као готове, биће први пут приказани", објаснио је Стефановић.

Први пут ФК-3 систем - ПВО кишобран за територју Србије

Објашњава да је реч о једном дивизиону који је набављен са четири батерије, сваки систем има домет од око 100 километара.

"Када ставите четири батерије, могу да покрију највећи део територије Србије, уз наравно панцире, најсавременији наш систем средњег домета", наводи Стефановић.

Панцир служи да заштити батерију, када се постави ФК-3, панцир иде уз њега, да би га штитио, видећете и системе Пасарс и када они делују, неће бити бојевог гађања, како изгледа у просотору, модернизаовано средство, на које ћемо уградити мистрал ракете домета до 7 километара, додаје даље министар.

Према његовим речима, видеће грађани сутра пластично колико је данас Србија боље заштићена него пре 30 или 40 година.

"Имамо озбиљно средство које може да гађа истовремено шест циљева у сваком тренутку са 12 ракета. То говори колико је Србија озбиљно напредовала у заштити свог неба", закључио је Стефановић. 

Начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић рекао је раније за РТС да ће посетиоци бити у прилици да у статичком и динамичком приказу виде наоружање, војну опрему и део способности српске војске. 

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво