Читај ми!

Током празника мање залихе, апел грађанима да дају крв

Уочи првомајских празника, још једном апел добровољним даваоцима крви да се одазову. Пракса показује да се током свих већих празника, када се смањује број људи у градовима, смањују и резерве крви. Институт за трансфузију крви Србије има резерве за само два дана, а недостају им негативне крвне групе. Поред тога, смањене су и залихе нулта позитивне крвне групе.

Мирјана Кнежевић са Института за трансфузију крви Србије каже за РТС да су од јутрос имали десетак добровољних давалаца крви, као и да неколико њих чека да да крв.

"Петак је дан са мање прикупљених јединица крви, у другим данима за првих сат времена буде и двадесетак давалаца, тако да јесте мање", навела је Кнежевићева.

Посебно је похвалила матуранте као најмлађе даваоце крви.

"Радили смо доста акција у средњим школама и долазили су матуранти да дају крв. Они су нам заиста помогли да претходне ускршње празнике дочекамо у миру са стабилнијим резервама", навео Кнежевићева.

Током првомајских празника, 2. и 3. маја, Инстутут за трансфузију крви радиће од 8 до 15 часова.

"Сваки празник нама представља бојазан да ћемо се сусрести са смањењем резерви крви, тако и сада се плашимо, јер су резерве и већ смањене. Због тога је важно да сви који су здрави и који су добро осећају дају крв данас, сутра или током празника како бисмо могли да подмиримо потребе свих пацијената", поручила је Кнежевићева.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара