Читај ми!

Да ли ће субвенције подстаћи ратаре да осигурају усеве

Уколико се утврди да је пољопривредна производња могла бити осигурана, држава није у обавези да пружа помоћ у случају елементарних непогода. Подстицаје за осигурање даје Министарство пољопривреде, а поједине локалне самоуправе финансирају део трошкова полисе осигурања или улажу у противградну заштиту. Град Кикинда је за обе мере одредио укупно 5,5 милиона динара.

Од елементарних непогода, суша и град су протеклих година најчешће погађали ратаре на северу Баната, наводи Јожеф Јерман, пољопривредник из Нове Црње. И поред тога, он се двоуми да ли ће ове године осигурати усеве, које је и до сада на тај начин штитио селективно.

"Осигуравали смо жита, али ништа друго до сада. Сејемо жито и сунцокрет и кукуруз, три сорте сејемо сваке године. Око сто хектара", каже Јожеф Јерман, пољопривредник из Нове Црње.

Број газдинстава која осигуравају усеве још не прелази 15 одсто и поред тога што Министарство пољопривреде субвенционише полису са 40 одсто, а поједине локалне самоуправе попут Кикинде додатно улажу из свог буџета за ове намене.

"Пољопривредник ако захтева од министарства субвенционисање трошкова од 40 одсто колико министарство финансира, на то може да очекује и подршку Града од 30 посто. Значи, Град покрива до 30 посто полисе осигурања до 35.000 динара", каже Далибор Оличков са Одсека за пољопривреду Града Кикинде.

Осигурање је искључиво одлука пољопривредника, а државна мера је противградна заштита. На 1.250 противградних станица у Србији обезбеђено је по 12 ракета. Од 14 противградних станица у Кикинди на четири су ангажовани нови стрелци.

Милена Векић ће наредних шест месеци дежурати у противградној станици на путу од Банатског Великог Села ка Накову.

"У оквиру обуке ми смо имали симулације, симулативна испаљивања ракета и то је за мене био велики изазов. И током обуке сам много тога сазнала, много тога спознала са чим се ми суочавамо и на шта све утичемо", каже Милана Векић, противградни стрелац.

Из осигуравајућих кућа упозоравају да све раније у години пада град. Највише градоносних дана је у јулу – од 12 до 18, укупно током једне сезоне бележи се од 43 до 63 дана са градом у неком делу Србије.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво