Читај ми!

Универзитет у Београду подржава увођење државне матуре, али предлаже прелазни период

Универзитет у Београду генерално подржава државну матуру, која у образовни систем треба да буде уведена 2023/24. године, али предлаже прелазни период од три до четири године у којем би се паралалено одвијала и државна матура и пријемни испити. Закључак са седнице Сената биће прослеђен Миистарству просвете, науке и технолошког развоја.

Већина декана се изјаснила за то да сваки факултет има свој пријемни испит у неком домену, да пријемни испит и даље опстане као један вид бирања, односно класификовања кандидата за упис на факултете.

Професор Небојша Лалић, председник Већа групација медицинских наука наводи да се у писму помиње и право факултета да изабере, односно да укаже на то који предмети би из средњег образовања били значајни на том факултету.

"То се не може постићи само груписањем области и стављањем свих факултета из те области под једну капу", додаје Лалић.

Прича је јако комплексна, и за средњошколце и за факултете, опомињу професори.

Данијел Синани, декан Филозофског факултета Универзитета у Београду каже да је проблем заправо у томе што би средњошколци по овом систему требало већ у петнаестој години, када завршавају основну школу и када уписују средњу школу, да знају шта би отприлике желели да студирају, односно да се определе јер ће касније бити јако тешко, када би се примењивао овакав концепт државне матуре да након средње школе промене мишљење и упишу неки други факултет.

"То је пре свега због тога што се разликује начин на који ће полагати матуре гимназије и средње стручне школе. И заправо они који уписују стручне школе ће касније јако тешко касније моћи да уписују неки факултет ако су изван области коју су изабрали у средњој школи", указује Синани.

Није могуће у једном тренутку пресећи процес који већ постоји, истиче ректор Универзитета у Београду Владан Ђокић.

"Многи факултети Универзитета су изразили заправо бојазан да без тих специфичности, односно без тог класификационог испита не би могли да добију адекватне кандидате. Зато је предлог Универзитета да постоји један прелазни период од три или четири године, где би се паралелно одвијала и државна матура и класификациони испити, и да би се онда поредили ти резултати и на бази анализе тих подобности кандидата, односно како су они рангирани према једном или другом систему, се утврди колико је тај систем државне матуре оправдан да он опстане само као државна матура", каже Ђокић.

И Конференција универзитета Србије, у чијем саставу су сви државни и сви приватни универзитети, даће своје сугестије.

Увођење државне матуре до сада је померано неколико пута. И одржане су две пробе државне матуре, у октобру прошле и априлу ове године.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво