Читај ми!

Почела пробна државна матура, да ли ће заменити пријемне испите на факултетима

Уместо пријемног на факултетима за две године средњошколци би требало да полажу државну матуру у својим школама. Почела је друга проба тестирањем из српског, односно матерњег језика. Гимназијалци ће до 8. априла полагати математику, затим тест из неког опште-образовног предмета. Ученици средњих стручних школа полагаће стручно-теоријски тест.

Матуранти пробу државне матуре виде као припреме за упис на факултете. Од опште-образовних предмета бирају оне које ће полагати на пријемном.

Уколико постигну добре резултате, ако желе, оцене могу да им се упишу у дневник.

Проба је организована у више од 500 школа за 54.000 средњошколаца на српском и осам језика националних мањина.

Борка Поповић, директорка Пете београдске гимназије каже да је најкориснија ствар за школу  да се покаже да се у њој заиста учи.

Вођа тима Пројекта државне матуре Грегор Мохорчич објашњава да су задужени да провере да ли систем функционише. 

"Проверавамо да ли је све спремно: од почетне пријаве до припреме тестова на језицима националних мањина, испоруке тестова и организације на школском нивоу", наводи Мохорчич.

Факултети нису сагласни

Државна матура требало би да од 2024. године замени досадашње пријемне испите на факултетима.

С тим решењем се већина факултета не слаже. Сматрају да су пријемни испити бољи начин за одабир студената, посебно на уметничким факултетима.

Милош Благојевић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја истиче да морају "доста тога да ураде на разумевању два система: средњошколског и високошколског, као и њиховом усклађивању".

"Факултети су по закону врло битни. Треба да донесу свој план уписа. То је нешто о чему морамо да причамо са њима, да их укључимо у цео процес", истиче Благојевић.

Резултати теста биће познати до 19. априла, после чега следи њихова анализа и презентација. Пројекат финанисира Европска унија.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво