Читај ми!

Направи презентацију и подкаст - "Знаш како"

На бесплатном онлајн пројекту "Знаш како", у четвртак 14. априла у 20 часова, осам професионалаца из домаћег дигиталног еко система ће део свог практичног искуства пренети младима кроз презентацију по једне дигиталне вештине – како да направе добру презентацију, како се уређују текстови, како да се направи добр подкаст. Организатори догађаја су Иницијатива "Дигитална Србија" и УНИЦЕФ у Србији, а заинтересовани могу да се пријаве на сајту dsi.rs/znaskako.

На основу анализе Републичког завода за статистику, више од 80 посто домаћинстава у Србији има приступ интернету, а 78 процената становника старости од 16. до 74. године може да се сматра редовним корисницима.

Са друге стране, више од 51 одсто популације старије од 15 година нема ниједну од основних вештина у области информационо-комуникационих технологија: слање и пријем имејла, интернет претрага, обрада текста.

"Публика која буде присуствовала пројекту 'Знаш како' ће учити како могу да направе добру презентацију, како се уређују текстови, како да се направи добaр подкаст. То су све теме којe млади људи генерално свакодневно користе, али је идеја да им приближимо да на једноставан начин могу да науче кроз бесплатне алате неке нове вештине и постану конкурентни на тржишту рада", каже Тијана Стефановић, пројектна менаџерка Иницијативе "Дигитална Србија".

Теме ће приближити осам професионалаца из домаћих компанија, који се баве маркетингом, консултанти, адвокати, инжењери.

"Желели смо да покажемо да су ове вештине свакоме данас потребне, без обзира на професију. Кроз практичне примере биће показана по једна дигитална вештина, пролазиће се кроз алате како може конкретно да се направи сајт, како се купује онлајн и како да знамо да смо безбедни на интернету. Добићемо и савет о томе како да се боље позиционирамо на тржишту рада и представимо кроз онлајн алате", објашњава пројектна менаџерка Иницијативе "Дигитална Србија".

Премоштен дигитални јаз 

Весна Савић, представница УНИЦЕФ-а у Србији, истиче да та организација често говори о томе да би требало да се премости дигитални јаз, да свима буду доступне користи дигиталне револуције.

"Наша мисија је да унапредимо образовање, да помогнемо младима и деци пре свега да квалитетно уче и имају вештине које су неопходне да би лакше дошли до запослења. Млади људи су вешти у коришћењу друштвених мрежа и забави али им недостају вештине које су важне и да би лакше учили и налазили посао", поручује Савићева.

Додаје да је њихов циљ да оснаже младе, пруже им знање, али и да помогну послодавцима да лакше дођу до кадрова.

"Једна од ствари коју смо чули од младих је, да када виде пословне зграде на Новом Београду, да их је страх да конкуришу. Посебно је драгоцено што су ту млади људи који раде у тим пословним зградама и који ће им, на њима близак начин, открити вештине и знања које треба да имају и на којима треба и даље да раде како би лакше дошли до посла", наглашава представница УНИЦЕФ-а у Србији.

Пријаве за пројекат "Знаш како" су отворене све до самог догађаја у четвртак у 20 часова.

"Свако може да се пријави, у питању је кратка форма од 10 минута, и свако може да погледа тему која га занима. Поделићемо ресурсе како млади могу даље да уче о овим темама, а материјали ће, за оне који не буду стигли да се придруже, бити доступни на сајту Иницијативе "Дигитална Србија" и УНИЦЕФ-а у Србији и свако ће моћи накнадно да погледа оно што га буде занимало", рекла је Тијана Стефановић.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи